latinica  ћирилица
27/09/2024 |  21:30 ⇒ 22:07 | Аутор: СРНА

Отворен пети Онколошки симпозијум, окупио око 100 учесника

У Требињу је вечерас отворен пети Онколошки симпозијум "Требиње 2024" на којем ће око 100 учесника из БиХ и региона размијенити искуства у лијечењу онколошких обољења.
Требиње - отворен пети Онколошки симпозијум - Фото: СРНА
Требиње - отворен пети Онколошки симпозијумФото: СРНА

Предсједник Удружења онколога Републике Српске Саша Јунгић рекао је да се сваке године повећава број онколошких пацијената.

Он је навео да се у Републици Српској труде да не заостају за Европом и свијетом када је ријеч о лијечењу и знању, пратећи струковни развој и повезујући колеге из региона.

- Оно што нас разликује је доступност лијекова, листе чекања које не постоје у окружењу. Рано откривање је одлично, нарочито за карцином дебелог цријева, грлића материце и рака дојке. То је, поготово, апсолутно излечење - изјавио је Јунгић новинарима.

Он је рекао да ће и представници Удружења пацијената имати своју презентацију, објаснивши да је веома важно да се чују њихов глас, потребе и захтјеви.

- Биће ријечи о лијечењу са тежиштем на туморе пробавне цеви, а биће презентовани сви радови од ужег интереса када је ријеч о свјетским и европским конгресима - навео је Јунгић.

Руководилац клинике за медикалну онкологију Института за онкологију и радиологију Србије Даворин Радосављевић рекао је да је регионална сарадња значајна и неопходна.

- Наши фондови су мало богатији или сиромашнији, али ниједан нема све лекове на листи. Овом врстом сарадње проверамо да ли су сви информисани о најновијим европским и светским достигнућима, али и какво је стање у нашим локалним срединама и какве су праксе у регији - навео је Радосављевић.

Он је рекао да је за смањење листе чекања неопходно повећати капацитете.

Пети онколошки симпозијум, који ће трајати до недјеље, 29. септембра, организовало је Удружење онколога Републике Српске и Удружење медикалних онколога Србије.

На скупу ће учествовати и представници Удружења обољелих од малигних болести источне Херцеговине "Вјера, луча и нада".