latinica  ћирилица
27/09/2024 |  20:35 ⇒ 20:41 | Аутор: Агенције

Узбуна у Сјеверној Каролини: Брана је пред пуцањем (ВИДЕО)

Званичници округа Рутерфорд у Сјеверној Каролини наредили су свима који живе низводно од језера Луре да се одмах евакуишу на више терене.
Поплаве у Сјеверној Каролини (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Поплаве у Сјеверној Каролини (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Људи који живе у близини популарног језера у планинском дијелу западне Сјеверне Каролине позвани су да побјегну на вишу тачку јер званичници упозоравају да је брана близу пуцања, јавља "Fox News".

Непрестана киша коју је изазвала олуја Хелен проузроковала је катастрофалне поплаве од Флориде до Сјеверне Каролине, док се олуја креће к унутрашњости југоисточног дијела земље.

Званичници службе за ванредне ситуације округа Рутерфорд издали су озбиљно упозорење у објави на Фејсбуку у петак, за становнике у близини језера Љур.

- Становници испод бране језера Љур морају одмах да се евакуишу на више терене. Непосредна опасност од пуцања бране! Евакуишите се на више терене одмах! - написали су званичници у објави.

Раније су званичници изјавили да вода из поплављене ријеке Броуд преплављује брану језера Љур. Наложили су људима који живе дуж више од 30 путева у близини језера да се одмах преселе на више терене.

Национална метеоролошка служба издала је хитно упозорење на јаке поплаве за подручја низводно од бране, укључујући камп Ривер Крик, Грин Хил, Клегорн и Јуњон.

- Пређите на вишу тачку одмах. Ово је изузетно опасна и по живот пријетећа ситуација. Не покушавајте да путујете осим ако не бјежите из поплављеног подручја или нисте под наредбом за евакуацију - написали су званичници метеоролошке службе у упозорењу.

Званичници су изјавили да је склониште постављено у цркви у граду Рутерфордтон, тридесетак километара југоисточно од језера Љур.

Цијело подручје западне Сјеверне Каролине под великим је ризиком од поплава у петак, са могућих 35 центиметара на неким мјестима прије него што се олуја Хелен повуче овог викенда, преноси "Телеграф".