latinica  ћирилица
27/09/2024 |  20:10 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

У Козарској Дубици приказан документарни филм "Бежично" о Николи Тесли

У Козарској Дубици вечерас је у оквиру манифестације "Дани Србије у Српској" приказан документарни филм "Бежично", о животу и научном дјелу најистакнутијег српског научника Николе Тесле.
Документарни филм "Бежично" - Фото: СРНА
Документарни филм "Бежично"Фото: СРНА

Филм је представљен у Дому културе, а рађен је у продукцији Музеја Николе Тесле из Београда.

Директор Центра за информисање и културу Дијана Кондић изјавила је Срни да је радња филма инспирисана књигом "Тесла – дух, тело, визија" аутора Бранимира Јовановића.

Она је навела да ће у 21.00 час публици у Дому културе бити приказана драма о једном од највећих злочина над Србима - Погрому "Олуја".

Филмски режисер Милош Радуновић је интервјуисао скоро 30 људи који су преживјели "Олују", а затим написао сценарио који кроз судбину четири породице прича о трагедији више од 220.000 људи, највећем егзодусу Срба од Другог свјетског рата.

Кондићева је подсјетила да је у програму манифестације данас приказан серијал документараца о српским пријестоницама, а кроз пет епизода представљени су Скопље, Рас, Крушевац, Београд и Смедерево, посљедња пријестоница средњовјековне Србије у којој је и једна од већих европских тврђава из тог доба.

Она је навела да су "Дани Србије у Српској" отворени синоћ у Козарској Дубици позоришном представом "Искра" у извођењу глумице Маје Колунџије Зорое.

Према програму манифестације сутра су филмови "Дара из Јасеновца" у 18.30 часова и "Руски конзул" у 21.00 час.