latinica  ћирилица
27/09/2024 |  19:53 ⇒ 19:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Број жртава урагана "Хелен" порастао на 23, четири милиона људи без струје (ВИДЕО)

Број жртава урагана Хелена који је погодио САД порастао је данас на 23.
Ураган "Хелен" (Фото: EPA-EFE/ERIK S. LESSER) -
Ураган "Хелен" (Фото: EPA-EFE/ERIK S. LESSER)

На Флориди је настрадало осам особа, једна када је дрво пало на кућу у округу Дикси у Биг Бенду, а друга када се на аутомобил срушио знак на међудржавној магистрали 4 у близини насеља Ибор Сити у Тампи, пренио је Си-Ен-Ен (CNN).

У округу Пинелас утопило се пет особа.

У Џорџији је настрадало 11 особа, двије у торнаду у Аламу, а девет у олуји.

У Шарлоту, у Сјеверној Каролини, једна особа је погинула, а друга је повријеђена када је дрво пало на кућу, док су двије особе погинуле у округу Андерсон у Јужној Каролини, у сјеверозападном дијелу државе, саопштили су званичници.

Широм земље отказано је преко 800 летова, пренио је Еј-Би-Си (ABC) њуз.

Највећи број летова отказали су Међународни аеродром Шарлот Даглас у Сјеверној Каролини, Међународни аеродром Хартсфилд-Џексон Атланта и Међународни аеродром Тампа на Флориди.

Ураган јачине олује категорије 4 ударио је у регион Биг Бенд на Флориди синоћ, да би данас ослабио изнад Џорџије.

Ураган је сада спао на категорију један, са максималном брзином од 120 километара на час, али званичници су рекли да су услови и даље опасни по живот и позвали су људе да остану у склоништима, објавио је данас Национални центар за урагане, а пренео Би-Би-Си (BBC).

Олуја се помјерала на сјевер од Флориде до Џорџије и била је око 160 километара од Аугусте и 65 километара од Мејкона у Џорџији и кретала се брзином од око 48 километара на сат, саопштио је центар за урагане у Мајамију јутрос у четири сата, пренио је АП.

Забиљежене су бројне поплаве широм југоистока САД, а нове падавине очекују се и данас док се Хелена креће ка Тенесију.

Обавезна евакуација наложена је за дио становника у Ешвилу, у западном дијелу Сјеверне Каролине. Поред обилних падавина, очекују се и опасна клизишта и одрони.

Више од четири милиона потрошача остало је без струје.

На Флориди више од 1,2 милиона људи, а више од милион потрошача у Џорџији такође нема електричну енергију.

У Јужној Каролини струју нема 1,3 милиона становника, а у Сјеверној Каролини 600.000.

Национални центар за урагане у Мајамију саопштио је да је Хелена синоћ погодила обалу близу ушца ријеке Аусила у области Биг Бенда у Мексичком заливу. Брзина вјетра кретала се 225 километара на час.

Због Хелене власти су издале упозорења о ураганима и поплавама која су се проширила до сјеверне Џорџије и западне Сјеверне Каролине.

Гувернери америчких савезних држава Флориде, Џорџије, Алабаме, Каролине и Вирџиније прогласили су ванредну ситуацију у својим државама.

У планинама Сјеверне Каролине пало је и до 25 центиметара кише.