latinica  ћирилица
27/09/2024 |  18:59 ⇒ 19:00 | Аутор: sputniknews.com

Русија: Не намјеравамо да обновимо преговоре о стратешком наоружању

Русија није спремна да обнови преговоре на тему Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (Нови СТАРТ) са САД – без промјене непријатељске политике коју Вашингтон води против Москве дијалог је немогућ, изјавио је замјеник министра спољних послва Русије Сергеј Рјабков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Можда су они спремни, али ми нисмо. Прије него што се њихова непријатељска политика према Русији не промијени, дијалог о стратешкој стабилности једноставно није могуће водити - рекао је он.

У осврту на питање измјене руске нуклеарне политике, Рјабков је рекао да Москва помно прати сваку реакцију Запада на ту тему.

- Када буде објављен декрет којим ће бити одобрене све измјене руске државне политике по питању нуклеарног обуздавања, тада ћемо моћи да причамо конкретније на тему како се то тумачи у иностранству. За сада, ми само фиксирамо реакције других држава, а оне су поприлично различите - казао је Рјабков.

Подсјетимо, руски предсједник Владимир Путин је на сједници Савјета безбједности о нуклеарном обуздавању предложио је да се унесе низ појашњења по питању услова примјене нуклеарног оружја.

Путин је истакао да Русија задржава право да употријеби нуклеарно оружје приликом агресије на њу, између осталог и ако непријатељ буде користио конвенционално оружје - ако то буде представљало пријетњу виталним интересима државе.