latinica  ћирилица
27/09/2024 |  17:56 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Како је Љубиша Петровић постао регионални борац против копања литијума и сврстао се на страну оних који су против Вучића (ВИДЕО)

Да ли знате ко је самозвани регионални борац против копања литијума? Одговор даје видео-клип са једног скупа у Лопарама гдје Љубишу Петровића, градоначелника Бијељине, најављују као регионалног борца против копања литијума. Да ли је Петровић по професији љекар или геолог? Својим искључивим ставом и скупљањем јефтиних политичких поена сврстава се раме уз раме са онима, које не интересује ријеч науке и оних који директно, причом о литијуму, покушавају да руше предсједника Србије Александра Вучића.
Литијум (фото: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS - илустрација) -
Литијум (фото: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS - илустрација)

Искрени борац против литијума градоначелник Бијељине Љубиша Петровић. Овако су на скупу у Лопарама најавили бијељинског градоначелника Љубишу Петровића. Љекар по професији тако се без стручног звања и знања о рударству упустио да управо о томе говори пред окупљеном масом.

- Драги народе Мајевице и Семберије на овој прелијепој слици. Јер то сте ви. Слободарски народ који има свој став и мишљење и који каже одлучно нећете копати! И ова лијепа слика која иде у регион хвала и што су она ту - истакао је тада Љубиша Петровић.

Ко је у региону, како Петровић каже, требало да чује ову поруку са Мајевице и из Семберије? Да ли се истински или самопрозвани борац против копања литијума, или борац на политичке поене супроставио ставу предсједника Србије Александра Вучића , али и његовој политици? Подсјећамо да је Вучић као и предсједник Милорад Додик говорио да ће посљедњу ријеч о овом питању дати стручњаци , а не нестручне свезналице и политиканти.

- Бог нас је наградио нечим. Немамо море имамо литијум. Можемо ли да добијемо све гаранције да ће бити најбоље заштићена животна средина? Ако можемо ок, ако не можемо нећемо да идемо у то - поручио је Александар Вучић, предсједник Србије.

Али то појединце у Србији као и у Републици Српској, чини се, не занима. Да ли се и градоначелник Бијељине придружио таквима? Питали смо и његове, како се знају називати, страначке и политичке саборце шта мисле о таквом ставу Љубише Петровића. Предсједник Народног фронта Јелена Тривић није имала конкретан одговор.

- То шта је са тим мислио да каже то питајте Петровића. Свако има право на мишљење - поручила је Тривићева.

О копању литијума и изјавама Петровића, које су супротне од изјава предсједника Србије Вучића, питали смо и лидера СДС Милана Миличевића. У телефонском разговору одбио је да коментарише, јер је, како каже, свој став о литијуму давно рекао. А раније , такође љекар по професији , Миличевић је позивао на потписивање петиција против копања литијума и најављивао да ће извести народ на улицу.

- Влада ако се оглуши и ако дозволи некоме да уђу у оваква потез ризичан, упозоравамо да ћемо и у Лопарама и у Републици Српској извести на улице, не 1.000 , него 10.000 људи и спријечити нарушавање еко система - изјавио је у фебруару ове године Милан Миличевић. 

Да ли су овакве изјаве Петровића, Миличевића и њима сличних у циљу заштите животне средине или рушења власти у Српској и Србији? Постоје ли у политици, случајност!