latinica  ћирилица
27/09/2024 |  17:17 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Потписан меморандум о сарадњи Србије и Српске у области трансфузијске и трансплантационе медицине (ВИДЕО)

Министри здравља Српске и Србије, Ален Шеранић и Златибор Лончар у Бањалуци су потписали Меморандум о сарадњи у области трансфузијске и трансплантационе медицине. Тиме ће бити омогућено заводима у области трансфузијске медицине да развијају и унапређују сарадњу за регистар донора матичних ћелија и активности на увођењу ХЛА типизације у Републици Српској.
Потписивање меморандума - Фото: Уступљена фотографија
Потписивање меморандумаФото: Уступљена фотографија

Министар Лончар посјетио је и Универзитетски-клинички центар Српске, за који каже да невјероватно напредује са изванредном организацијом и визијом директора Владе Ђајића и начелника Клинике за кардиохирургију Николе Шобота.

Србија је отворила могућност да се, ако се појави пацијент у Републици Српској за којег у регистру донора матичних ћелија постоји одговарајући материјал, лијечење проведе на основу потписаног споразума. Ако се то деси прије него што буде завршена процедура ,правне препреке биће ријешене кроз закључке Владе.

- Да од данас ако се појави дијете у Београду, да му је потребно нешто из наше банке у Београду, или да се налази у некаквој банци с којом ми сарађујемо, а сарађујемо са доста, имаће исти третман као дијете из Београда - рекао је Лончар.

Циљ меморандума је и покретање и вођење регистра донора матичних ћелија у Републици Српској, на бази искустава из Србије која такав регистар већ има.

- Сам меморандум говори о промоцији давалаштва, о размјени знања, искустава и техника по питању ХЛА типизације, али и других метода и услуга када говоримо о трансплантационој и трансфузиској медицини. И прије свега, покретање и, на неки начин, вођење и управљање са самим регистром донора матичних ћелија - каже Шеранић.

Министар Лончар посјетио је Универзитетски клинички центар који, каже, напредује невјероватном брзином, урађен је озбиљан посао и постигнути резултати за респект. Каже да ће здравствени систем Србије и даље бити на располагању Републици Српској.

- Пратим како се развија УКЦ, оно што знам до данас јесте како се и колико ради, изузетно сам задовољан. УКЦ напредује невјероватном брзином. Изванредна организација, изванредни резултати и са овом енергијом и визијом доктора Шобота и доктора Ђајића нема зиме за пацијенте - поручио је Лончар.

Владо Ђајић генерални директор УКЦ-а Републике Српске истакао је да је данас договорено да се сарадња наставља.

- Да се сарадња унапређује, да су врата свих здравствених установа у Србији отворена и за наше пацијенте, и за здравствене раднике за едукацију - додао је Ђајић.

Најбољи примјер сарадње са Србијом је Клиника за кардиохирургију УКЦ-а, која је примјер да се кроз рад и пожртвовање могу постићи резултати који се мјере спасеним животом.

- Зато имамо резултате који су евидентни – а то је преко 600 операција, покренут је хитни програм на Кардиохирургији, минимално инвазивна кардиохирургија – и све су то резултати иза којих стојимо, а који не би били могући да нисмо имали подршку управо колега из Србије - истакао је Никола Шобот начелник Клинике за кардиохирургију УКЦ-а Републике Српске.

Доктори Лончар и Шобот обишли су у парку "Петар Кочић" пункт Дома здравља Бањалука, гдје су поводом Свјетског дана срца обављани бесплатни прегледи грађана.