latinica  ћирилица
27/09/2024 |  16:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Земље Западног Балкана је одавно требало да буду у Европској унији

Предсједник Владе Мађарске, која је у мандату предсједавајуће Европском унијом, Виктор Орбан, оцијенио је данас у Охриду да је историјска грешка Брисела то што су преговори о чланству Сјеверне Македоније и Албаније одвојени и понудио је да званична Будимпешта посредује у рјешавању споразума између Скопља и Софије.
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Орбан је то рекао након састанка влада двеју земаља у Охриду и истакао да за такву одлуку ЕУ не види ниједан разлог. Он је подсјетио да је Сјеверна Македонија кандидат за чланство од 2005. године и заједно са Хрватском је 2008. добила позитивно мишљење. Хрватска је, казао је, већ чланица ЕУ, а приступни преговори са Сјеверном Македонијом још нису почели.

- Ово је огромна грешка ЕУ, коју бих окарактерисао као историјску и сада је јасно да ће Сјеверна Македонија бити стављена иза Албаније, за шта не видим ниједан разлог - рекао је Орбан након састанка на заједничкој конференцији за новинаре са македонским премијером Христијаном Мицкоским.

Орбан је рекао да је македонском колеги предожио да Мађарска буде посредник између Скопља и Софије у проналажењу рјешења спора, који имају Сјеверна Македонија и Бугарска.

- Имам приједлог за спор са Бугарском. Спремни смо да посредујемо у овом питању. Мађарска треба да буде посредник у спору двије земље, да се нађе рјешење које одговара објема странама - рекао је Орбан.

Најважнија тема данашњег састанка са премијером Христијаном Мицкоским, истакао је Орбан, било је приступање Македоније ЕУ.

- Став Мађарске је познат. Стабилност Западног Балкана и интеграција у ЕУ су веома важни. Придруживање земаља није проблем и изазов, већ огромна прилика за све и за земље које су већ чланице ЕУ, као и за Мађарску. Сви смо видјели да смо чланством постигли велики напредак, али је ЕУ у међувремену изгубила замах и зато морамо да омогућимо проширење - рекао је Орбан.

Према Орбановим ријечима, мора да постоји геополитички фактор, али и поштовање према земљама које дуги низ година раде на приступању ЕУ.

- Није поштено са наше стране. И зато, као предсједавајући ЕУ, сматрамо да је веома важно да чланство Западног Балкана у ЕУ остане на дневном реду, и сходно томе желимо да убрзамо процес чланства Сјеверне Македоније у ЕУ. Спремни смо да се одржи међувладина конференција, а ако не, идемо на билатералну - рекао је Орбан.

Народи Западног Балкана, казао је мађарски премијер, заслужују много више и одавно је требало да буду дио Европске уније.

- Данашњи састанак је 18. који смо господин премијер (Мицкоски) и ја одржали и није тајна да је однос странака коју представља ваш премијер и наш ФИДЕС братски, али никада не мијешамо партијске и државне послове. Увијек је добро за братске странке да буду на власти и да заједнички размјењују своје активности - рекао је Орбан.

Додао је да РСМ и Мађарска ове године обиљежавају 30 година од успостављања дипломатских односа и да је тим поводом позвао Мицкоског у Мађарску, гдје ће бити одржана наредна сједница двије владе.

Мађарски премијер Виктор Орбан преводи владину делегацију састављену од десет министара, која је од јуче у посјети земљи. Поред званичног дијела предвиђена је шетња Охридом, посјета цркви Богородице Перивлепте, Античком позоришту и манастирском комплексу Светог Наума, а предсједници влада двије земље положиће цвијеће испред цркве. споменик Светих Ћирила и Методија у Охриду.