latinica  ћирилица
27/09/2024 |  16:14 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Мацан: У Градској управи влада мобинг, а градоначелник Станивуковић на радницима тренира строгоћу (ВИДЕО)

У бањалучкој Градској управи влада мобинг, а градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић на радницима тренира строгоћу.
Драгана Мацан - Фото: РТРС
Драгана МацанФото: РТРС

Тврдио ово Драгана Мацан некадашњи радници Градске управе. Да је Градска управа све осим транспарентна, тврди Јелена Тривић, предсједник Народног фронта. Објелоданила је списак свих са 222 имена са којима су закључени уговори од новембра 2022. године, што је грађане највећег града Српске, каже, коштало пет милиона марака.

Драгана Мацан, супруга ратног војног инвалида и некадашња радница у бањалучкој Градској управи, каже, самовољу и мобинг Драшка Станивуковића осјетила је на својој кожи. Више од 15 година је била запослена у Одјељењу за борачко - инвалидску заштиту, све до доласка на власт Станивуковића. Више пута је, каже, незаконито премјештана на друга радна мјета, све до 2022.године, када је одлучила да прекине терор и да тужи Станивуковића.

- Од дечка који обећава претворио се у дечка који угњетава! За раднике Градске управе почиње незапамћена тортура. Премјештања, откази, пријетње, тортура ... Ја сам била један од тих радника, али који више није у Градској управи. Напоменула бих да сам све добила правосудним путем, пресуде, рјешења..и онда сам добровољно напустила Градску управу - каже Мацан.

Да Драгана Мацан није једина жртва Станивуковићевог мобинга, подсјећају и из Синдиката управе. Незаконито запошљавање, као и отпуштање,кажу, обиљежило је мандат актуелног градоначелника.

- Јесте било незаконитог отпуштања. Незаконито је отпуштен наш колега потпредсједник синдикалне организације, након што је у Јутарњем програму РТРС-а истакао да је градоначелник рекао неистину у вези повећања плата запослених у Градској управи, без било каквог дисциплинског поступка, и без било које друге мјере. Добио је отказ, иако су сви надлежни органи потврдили да је то незаконито - истиче Божо Марић предсједник Синдиката управе Републике Српске.

У мандату Станивуковића закључено је више од 300 уговора о раду и уговора о дјелу, а више од 580 људи је имало неку врсту ангажмана са Градском управом, било да је ријеч о радном односу, уговору о дјелу, или уговору ауторске природе. Овим ријечима је предсједник Народног фронта Јелена Тривић због прекомјерног запошљавања оштро осудила свог некадашњег саборца Драшка Станивуковића.

- Стампедо запошљавања у Градској управи почео је након општих избора 2022 године. Он је новембра те године запослио 222 радника, од којих су неки на уговор о дјелу. Ових 222 радника коштало је градску касу пет милиона марака. Они ту чак и не раде , него воде политичкку кампању актуелног градоначелника - сматра Тривићева.

На наше питање зашто Станивуковић, у мору неиспуњених обећања, није испунио бар оно, које је дао прије четири године, на почетку свог мандата, када је рекао да ће смањити број запослених у Градској управи нису одговорили. Огласили су се на интернет страници града, реагујући на изјаву Јелене Тривић - наводе да је због бројних боловања, ангажован одређени број извршилаца на замјени, до повратка одсутних на радно мјесто.

- На списку који је данас презентован у јавности налазе се и појединци који су ангажовани за одређене манифестације попут водитеља програма за градске манифестације, забављаче дјеце и слично, а који потписују уговоре о дјелу, који не спадају у запослене у Градској управи - истакли су из Градне управе.

На питање колико је тачно радника запослено у Градској управи, поново нису одговорили. О оптужбама бивших радника за мобинг, незаконитом премјештању радника, запошљавању без конкурса, такође ни ријечи.