latinica  ћирилица
27/09/2024 |  15:50 | Аутор: СРНА

ЦИК именовао оператере за пилот-пројекте

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ именовала је данас 357 главних оператера и оператера за инсталацију, провјеру, рад на опреми, рјешавање техничких проблема, деинсталацију и припрему опреме за поврат код спровођења пилот-пројеката.
Избори 2024 (Фото: ЦИК) -
Избори 2024 (Фото: ЦИК)

За пилот-пројекат који се односи на аутентификацију бирача и трансмисију резултата, који се спроводи у 11 општина и градова, именовано је 14 главних оператера и 177 оператера.

Именовано је 11 главних и још 145 оператера за пилот-пројекат који се односи на оптичке скенере и аутоматско пребројавање гласачких листића који се спроводи у седам општина и градова, док је за пилот-пројекат видео-надзора, који ће бити спроведен у пет општина и градова, именовано 10 оператера.

За пилот-пројекат биометријске идентификације и аутентификације бирача, који ће бити спроведен на свих 138 бирачких мјеста у Брчко дистрикту, именовање главних оператера и оператера ће бити спроведено када се стекну услови.

ЦИК је именовао и 41 предсједника и 41 замјеника предсједника бирачких одбора у Основној изборној јединици Јајце.

Раније данас ЦИК је именовао 5.753 предсједника бирачких одбора и 4.439 замјеника у осталим основним изборним јединицама у БиХ.

Члан ЦИК-а Суад Арнаутовић изразио је негодовање што су неки кандидати постављени на бирачка мјеста удаљена и по 15 километара од адресе, као и због тога што је на само једном од девет бирачких мјеста у Јајцу, на којима ће бити спроведени пилот-пројекти, предсједник бирачког одбора Бошњак.

Члан ЦИК-а Владо Рогић истакао је да је основни проблем настао када општинска изборна комисија Јајце није донијела одлуку о распоређивању предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора, те додао да је добро да предсједник и његов замјеник нису из истог народа.

"Важно је да међу овим кандидатима нема нико ко је лоше оцијењен", закључио је Рогић.