latinica  ћирилица
27/09/2024 |  15:33 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Књига "Болести срца и крвних жила" - важан уџбеник за студенте и љекаре (ВИДЕО)

"Болести срца и крвних жила", назив је књиге која је промовисана у Бањалуци и биће важан уџбеник за студенте и љекаре који са баве овом облашћу.
Промоција књиге "Болести срца и крвних жила" (Фото: x.com/mnrvoid_rs) - Фото: РТРС
Промоција књиге "Болести срца и крвних жила" (Фото: x.com/mnrvoid_rs)Фото: РТРС

На књизи су три године радили стручњаци из Хрватске и Србије, а један од коаутора је и директор Универзитетско-клиничког центра Републике Српске, Владо Ђајић.

Обољења срца и крвних судова један су од највећих јавно-здравствених проблема и узрока смртности широм свијета. Посебно је то изражено у нашем региону, гдје су болести срца узрок и до 40 одсто свих смртних случајева. Због тога је ова књига од велике важности када је ријеч о препознавању симптома и лијечењу.

- Жеља нам је била да унаприједимо превенцију, превасходно, и након тога квалитетно лијечење. Кажу да је добра превенција 50 одсто спречавања настанка и срчаног и можданог удара - истакао је Владо Ђајић директор Универзитетско-клиничког центра Републике Српске.

Ријеч је мултидисциплинарном дјелу, у који су своја знања уградили стручњаци из цијелог региона.

- Три велика центра - Загреб, Београд и Бањалука су створили једно велико дјело, али морам да кажем на свјетском нивоу, зато што је мултидисциплинарно и покрива област неуро-кардиологије - навео је Бранислав Миловановић  неурокардиолог са Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Покушали смо. додаје Горан Крстачић директор Института за превенцију кардиоваскуратних болести и рехабилитацију Загреб, направити један уџбеник који није само уџбеник неурологије, није само уџбеник кардиологије, него смо повезали све крвне жиле цијелог тијела.

Промоцији књиге присуствовао је и предсједник Републике Српске, Милорад Додик, који је подсјетио да је Владо Ђајић истакнути научни радник који годинама ради на изучавању и унапређењу превенције болести крвних судова.

- Поред свог друштвеног ангажмана и наравно друштвено-политичког ангажмана, он није занемарио науку и сврстава се у ред оних који пишу научне књиге које се препознају у региону и свијету - поручио је Додик.

Промоција књиге организована је уочи обиљежавања Свјетског дана срца.