latinica  ћирилица
27/09/2024 |  15:29 ⇒ 15:37 | Аутор: ТАНЈУГ

У поноћ изборна тишина уочи избора у Подгорици и Котору у недјељу, 29. септембра

У Црној Гори у поноћ ступа на снагу изборна тишина уочи избора у Подгорици и Котору који ће бити одржани у недјељу, 29. септембра.
Избори у Црној Гори (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Избори у Црној Гори (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

На ванредним изборима у Подгорици учествује 13 изборних листа, а 145.724 уписаних у бирачки списак бираће 58 одборника за градски паралмент.

До пада власти у Подгорици је дошло након раскола у владајућем Покрету Европа сад и изласка из странке шефа државе Јакова Милатовића, који је био један од његових оснивача. Милатовић је ПЕС напустио због неслагања са премијером и лидером покрета Милојком Спајићем.

Тако су до јуче практично савезници на предстојећим ванредним подгоричким изборима Милатовић и Спајић постали главни такмаци у борби за власт у највећем црногорском граду.

Аналитичари подгоричке изборе сматрају важним и виде их као својеврсни тест за евентуалне ванредне парламентарне изборе у Црној Гори, који би се, према неким процјенама, могли догодити, због и даље изражене политичке нестабилности у земљи и потпуног изостанка кохабитације.

На подгоричким изборима наступиће изборне листе актуелног премијера Спајића, али и предсједника државе Милатовића, затим двојице бивших премијера, неколицине бившких и садашњих министара и чланова Владе, али и групе грађана.

Претходни избори за скупштину главног црногорског града одржани су у октобру 2022, када је послије скоро три деценије Демократска партија социјалиста на челу са тадашњим лидером и бившим предсједником Милом Ђукановићем изгубила власт најприје на нивоу државе двије године раније, а потом и у највећем црногорском граду на таласу општих промјена у држави.

Црна Гора има око 633.000 становника, а само у Подгорици живи око 180.000 људи, према попису из 2023.

Изборна кампања уочи ванредних избора у Главном црногорском граду и у самом финишу је, по оцјени аналитичара, "без енергије и креативности", а обећања носилаца листа се углавном преплићу.

Осим у Подгорици, истог дана ће бити одржани и избори у Општини Котор, а 17. новембра и поновљени избори у Будви.