latinica  ћирилица
27/09/2024 |  14:16 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Лончар и Шеранић у посјети Универзитетској болници у Фочи; Постоји простор за унапређење сарадње (ФОТО/ВИДЕО)

Набавка савремених уређаја, увођење нових дијагностичких и процедура у лијечењу, међу којима и оне из области онкологије и неурохиргије, усавршавање љекара – приоритети су које су из Универзитетске болнице Фоча за које очекују помоћ и подршку влада Српске и Србије. У напредак ове здравствене установе која је и наставно-научна база Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву увјерили су се министри здравља Србије и Српске Златибор Лончар и Ален Шеранић.
Шеранић и Лончар у Фочи - Фото: РТРС
Шеранић и Лончар у ФочиФото: РТРС

Лончар и Шеранић обишли су просторије Универзитетске болнице у пратињи вршиоца дужности директора ове установе Ненада Лаловића, декана Медицинског факултета Дејана Бокоњића и начелника Фоче Милана Вукадиновића.

Министар Лончар је након састанка рекао да има простора за унапређење сарадње.

Фото: РТРС

- Осим стручног усавршавања и онога што већ функционише, договорили смо се за област неурохирургије, да овде ускоро дођу млађи специјалисти, да проведу неко време и да се деца одавде покушају да анимирају да упишу неурохирургију, да је заврше и буду овде. Разговараћу са председником Александром Вучићем, ако будемо у могућности да обезбедимо једну нову магнетну резонанцу за Болницу у Фочи, уједно и за Факултет, јер мислимо да је то нешто што им у овом моменту највише недостаје и што ће пацијентима највише значити - рекао је Лончар.

Он је истакао да је одушевљен бројем студената на Медицинском факултету у Фочи, посебно страних студената, што је огромно богатство.

Министар здравља Српске Ален Шеранић каже да је веома битно што је његов колега из Србије могао да види како се у здравственим установама у Српској ради на унапређењу здравственог система, да би Србија могла да пружи подршку тамо гдје је неопходна.

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Шеранић је навео да Универзитетка болница Фоча има могућност за развој терцијарних услуга због присуства Медицинског факултета са којим чини компактну цјелину.

Директор Универзитетске болнице Ненад Лаловић рекао је да је ово посебан дан за ову установу јер су је први пут у историји посјетила два српска министра здравља.

- Прије свега новим дијагностичким процедурама и увођења нових здравствених услуга терцијарног нивоа, које су неопходне прије свега ради пацијената, а и ради спровођења даље едукације наших студената и специјализаната - рекао је Лаловић.

У пројекат модернизације Универзитетске болнице Фоча, у којој се годишње лијечи 13.000 пацијената из свих крајева Републике Српске и БиХ, Влада Српске уложила је 20 милиона КМ.