latinica  ћирилица
27/09/2024 |  14:06 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Одговор на "Јавни одговор" Милади Шукало од аутора прилога и уредника емисије Печат (ФОТО)

Ауторка прилога Бранка Кусмук и уредница политичког магазина Печат Нада Велетић одговориле су на "Јавни одговор" савјетнице градоначелника Бањалуке за друштвене дјелатности Миладе Шукало, која је реаговала на прилог објављен у нашој емисији.
Радио телевизија Републике Српске - Фото: РТРС
Радио телевизија Републике СрпскеФото: РТРС

Прилог на који потписник "Јавног одговора" реагује, емитован у емисији Печат Радио телевизије Републике Српске, 26. септембра 2024. године, базиран је на узусима истраживачког новинарства и аргументован доказима и историјским фактима.

Насупрот томе, реакција којом потписник образлаже "Јавни одговор", већим дијелом је манипулативно измишљена.

Истовремено, потписник наводи да жели да демантује "све нетачне наводе који су изречени у прилогу", притом не демантујући нити један навод из прилога.

Прилог са припадајућом најавом трајао је 12 минута и 27 секунди, а не 15 минута колико је потписник "Јавног одговора" навео.

Нити аутор прилога, нити било ко од ауторових саговорника није ријечју споменуо Партију демократског прогреса (ПДП), па остаје нејасно, а намјере се могу само наслутити, због чега је у "реакцији" та партија (зло)употријебљена.

Нити аутор прилога, нити било ко од ауторових саговорника није изјавио да је "деветогодишња" Милада Бутуровић починила ратни злочин, нити да су отац и стриц Миладе Бутуровић, Един Бутуровић и Семир Бутуровић починили ратни злочин, како потписник "Јавног одговора" манипулативно инсинуира.

У прилогу је јасно речено и доказима из евиденција документовано, да су Един Бутуровић и Семир Бутуровић били припадници војне формације на територији на којој су почињени страшни ратни злочини над српским становништвом.

Надаље, нити аутор прилога, нити саговорници нису споменули да је пројектом обнове куће Милановића "управљала" потписник "Јавног одговора".

Назначено је, опет јасно, да је пројекат реализовала Градска управа Бањалука.

Посебно брине што је аутор "Јавног одговора" навео ....."нити сам имала прилику да се огласим", чиме је читаоца акта свјесно изманипулисао.

Наиме, аутор прилога се, у складу са Законом о слободи приступа информацијама Републике Српске члан (11) став (1) и (2), Захтјевом за одговоре и објашњења, обратио Управи града Бањалука, као надлежном јавном органу и шефу Одсјека за регионалну и међународну сарадњу, управљање пројектима и стратешко планирање г-ђи Милади Шукало.

Захтјев је упућен на званичну мејл адресу јавног органа, а садржај писмена приказан у прилогу. НИЈЕ ОДГОВОРЕНО! Такође аутор прилога у временском периоду од 23. септембра 2024. године до 26. септембра 2024. године, безуспјешно је више пута покушао да оствари телефонски контакт са г-ђом Миладом Шукало. И за то снимљени докази и евиденције постоје.

Истовремено 20. септембра 2024. године на званичној презентацији манифестације Управе града Бањалука, сарадник емисије Печат покушао је да постави адекватна питања г-ђи Милади Шукало. Прекинут је одговором питане ...."не сада, послије".

И то "послије" никада није стигло.

Због свега наведеног, РТРС као професионална медијска кућа, предлаже потписнику "Јавног одговора", да у складу са Законом о слободи приступа информацијама Републике Српске, одговори на већ постављена питања, достављена понављамо, на званичну мејл адресу надлежног јавног органа. Евентуални одговори, сходно Закону, биће објављени у истој емисији Печат и у исто вријеме, у четвртак 27. септембра 2024. године.

Оптужбе потписника "Јавног одговора" о наводном "непрофесионалном и необјективном извјештавању", те о "ширењу дезинформација и покушају дискредитације", аутор прилога и Јавни сервис РТРС одбацује у цјелини.

Наиме, непрофесионално, необјективно и дезинформативно извјештавање, у друштвеном смислу означава ширење неистинитих и необјективних информација са сврхом ширења мржње против особе, групе или народа.

А мржња (језик и говор) по дефиницији Међународног пакта о грађанским и политичким правима, јесте свака комуникација (па и медијска) која омаловажава особу или групу на основу карактеристика као што су раса, боја коже, етничка или национална припадност и сл. Аутор у, за потписника "Јавног одговора" "спорном" прилогу, не идентификује ни једну неистину а што је претходно и образложено.

Уз чињеницу да је, поред фалсификовања навода у "Јавном одговору", подносилац "Јавног одговора" бројним личним, пропагандно-сугестивним "импликацијама" свјесно обмануо јавност.

У наставку текста објављујемо мејл који смо упутили на адресу Града и госпође Шукало за изјаву.

Захтјев за информацијама упућен од стране ауторке прилога