latinica  ћирилица
27/09/2024 |  13:35 ⇒ 16:27 | Аутор: РТРС

Минић: У Српској све већи број органских произвођача

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде низом мјера подржава развој органске производње, која континуирано биљежи већи број произвођача и површина на којима су органски засади - навео је ресорни министар Саво Минић.
Министар Минић на сајму пољопривреде - Фото: РТРС
Министар Минић на сајму пољопривредеФото: РТРС

Минић је најавио да ће ова област до краја године бити и законски уређена.

- Од 2019. године, када смо имали једва стотињак хектара површина под органском производњом, данас имамо више од 1.300 хектара. Имамо и више од 50 сточара сертификованих у области органске производње - рекао је Минић у Бањалуци гдје је отворио 4. "Органик фест Српске".

Он је додао да је циљ да се органска производња прошири и кроз дистрибуцију, али и едукацију потрошача о здравој и квалитетној храни.

Начелниква Одјељења ресорног министарства за органску производњу Драгана Зец навела је да је, закључно са прошлом годином, у Српској регистровано 105 органских произвођача, те вјерује да их је ове године и више.

- Радимо на укључивању и едукацији органских произвођача који још нису укључени у систем сертификације и контроле - рекла је Зец.

На сајму органских производа "Органик фест Српске" око 20 излагача из Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске представља своје органске производе попут воћа и поврћа, те њихових прерађевина.