latinica  ћирилица
27/09/2024 |  13:24 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Босанчић: Након одлуке Уставног суда појефтиниће паркинг у Бањалуци

Предсједник бањалучког Градског одбора ДЕМОС-а Боран Босанчић рекао је за РТРС да ће након одлуке Уставног суда Републике Српске појефтинити паркинг у Бањалуци, што ће грађанима донијети годишњу уштеду од 300 до 350 КМ.
Боран Босанчић - Фото: РТРС
Боран БосанчићФото: РТРС

Босанчић је подсјетио да је Уставни суд прихватио његову иницијативу за оцјену уставности и законитости и ставио ван снаге Правилника на основу којег је поскупио паркинг у Бањалуци.

- Тврдио сам да је Скупштина града једини надлежан орган који може да донесе Правилник и регулише питање паркинга. То је дефинисано Законом о комуналним дјелатностима, гдје је јасно речено да цијену комуналне услуге утврђује давалац услуге, а сагласност даје надлежни орган јединице локалне самоуправе, док је Законом о локалној саопурави јасно прецизирано да сагласност на цијену комуналне услуге даје Скупштина града - рекао је Босанчић.

Он је рекао да ће, када одлука Уставног суда буде објављена у Службеном гласнику, цијене пакринга у Бањалуци морати вратити на стару цијену, а то је 0,50 КМ у другој, те једна КМ у првој и нултој зони.

Када је ријеч о евентуалним тужбама грађана због плаћања више цијене паркинга, Босанчић је рекао да су одлуке Уставног суда коначне и обавезујуће и да грађани имају могућност покретања грађанске парнице, али би исход био неизвјестан.