latinica  ћирилица
27/09/2024 |  12:47 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Европска ноћ истраживача БиХ 2024 - Наука у центру пажње

Бањалука ће 27. септембра 2024. године постати епицентар научних активности у склопу манифестације Европска ноћ истраживача БиХ 2024. Овај јединствени догађај, који има за циљ промоцију науке и истраживања, одржаће се на више локација у граду, а све активности су бесплатне за посјетиоце.
Ноћ истраживача - Фото: Уступљена фотографија
Ноћ истраживачаФото: Уступљена фотографија

Манифестација почиње свечаном церемонијом отварања у 17:00 часова у Дому омладине, гдје ће се посјетиоци сусрести са младим шампионима науке и уживати у чаробној комбинацији науке и магије.
Главне локације и активности:

- Дом омладине (Ђуре Даничића 1): Од 17:00 до 22:00, посјетиоци ће имати прилику да учествују у Сајму науке и иновација под називом НАУКАТОРИУМ: Повежи ум, гдје ће моћи да се окушају у експериментима, програмирању, као и да учествују у такмичењу средњих школа GreenTech Innovators. Интерактивне радионице и практичне активности омогућиће учесницима да истраже различите аспекте науке, док ће на лицу мјеста бити и забавни кутак за facepainting.

- Музеј савремене умјетности Републике Српске: Ова локација нуди посебне садржаје, укључујући изложбу "NEW ERA" – умјетнички дискурси о друштвеним и климатским промјенама, као и пројекције у Планетариуму Природно-математичког факултета, које почињу већ од 14:00 часова.

- Народна и универзитетска библиотека Републике Српске: Посјетиоци ће уживати у изложби "Читај рокенрол! Бендови рођени из књижевних страница", која повезује музику и књижевност, од 17:00 до 20:00 часова.

- Дјечије позориште Републике Српске: Посјетите јединствену Изложбу позоришних лутака, једину такву у југоисточној Европи, која траје од 17:00 до 20:00 часова.

- Музеј Републике Српске: Овдје ће бити представљена Стална поставка и тематске изложбе, које посјетиоцима нуде фасцинантно путовање кроз историју и културу.

Поред главних програма, манифестација укључује и едукативне садржаје попут предавања Клуба радио-аматера "Никола Тесла" у амфитеатру Дома омладине, као и забавне активности за дјецу, као што је facepainting.

За више информација посјетите: www.nocistrazivaca.ba.