latinica  ћирилица
27/09/2024 |  12:15 ⇒ 12:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Београдски сајам књига од 19. до 27. октобра

Међународни београдски сајам књига биће одржан од 19. до 27. октобра на Београдском сајму, под слоганом "Ријеч је слободна", а земља почасни гост је Куба, најавили су данас организатори.
Сајам књига у Београду (Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ) -
Сајам књига у Београду (Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ)

Предсједник Одбора Сајма књига, академик Душан Ковачевић рекао је на конференцији за новинаре у Скупштини града да је сајам "једна од најзначајнијих културних манифестација у земљи".

Према његовим ријечима, прошле године било је скоро 200.000 посјетилаца, а ове године се очекује приближан број, уз око 400 излагача.

- Лијепи су дани кад дођете на сајам и видите хиљаде младих људи који купују књиге - нагласио је Ковачевић.

Амбасадор Кубе Лејде Е. Родригес Хернандес се захвалио Министарству културе Србије и организаторима сајма на одлуци да његова земља буде почасни гост, додавши да је част учешће "на великом и значајном сајму књиге, не само за Србију".

- Учешће Кубе говори о високом степену односа Србије и Кубе, који су традиционално пријатељски и све бољи. Књига је важна ствар у животу многих Кубанаца и Срба. На Куби је сајам књига национални празник, а књига је као велика мистерија коју треба да одгонетнемо сваког дана - навео је Хернандес.

Делегацију Кубе чиниће кубански министар културе, директор Кубанског института за књигу, као и реномирани писци и пјесници, те представници издавачких кућа.

Умјетнички директор Међународног београдског сајма књига Сања Милић је најавила да ће инострани гости бити писци Наташа Рогеља из Словеније, Давид Унгер из Гватемале, те Британац Тони Парсонс.

Она је навела да ће сајам имати програмске цјелине "Хиљаду зашто", која је посвећена књижевности за дјецу и младе, "Пјесме сунца" посвећену поезији, "Атлас описан небом" посвећену писцу Горану Петровићу (1961-2024), као и тематско "Сумњиво лице", названу по комедији Бранислава Нушића.

Координатор пројекта Љиљана Шошкић је навела да ће Сајам за посјетиоце бити отворен 19. септембра од 10 часова, те да ће  Школски дан бити 24. октобра, а Породични дан 21. и 22. октобра, када читава породица може ући са једном улазницом.