latinica  ћирилица
27/09/2024 |  11:52 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Лончар обишао УКЦ са Ђајићем и Шоботом: Невјероватан напредак, Србија на располагању Српској (ВИДЕО)

Министар здравља Србије Златибор Лончар обишао је данас Универзитетски клинички центар Републике Српске заједно са генералним директором УКЦ-а Владом Ђајићем и начелником Клинике за кардиохирургију Николом Шоботом.
Никола Шобот, Златибор Лончар и Владо Ђајић - Фото: Уступљена фотографија
Никола Шобот, Златибор Лончар и Владо ЂајићФото: Уступљена фотографија

Лончар је рекао да је задовољан напретком УКЦ-а Српске.

- Пратим како се развија УКЦ, оно што знам до данас јесте како се и колико ради, изузетно сам задовољан. УКЦ напредује невјероватном брзином. Изванредна организација, изванредни резултати и са овом енергијом и визијом доктора Шобота и доктора Ђајића нема зиме за пацијенте - истакао је Лончар.

Он је поновио да ће здравствени систем Србије и даље бити на располагању Републици Српској, истичући да не праве разлику између здравственог система Србије и Српске.

Ђајић је рекао да УКЦ Српске без Србије не би био то што јесте данас и да ће сарадња бити настављена.

- Велики број наших љекара је и данас на едукацији у Србији. Најбитније да је да смо данас договорили да се сарадња наставља и унапређује, да су врата свих здравствених установа у Србији отворена и за наше пацијенте и за едукацију здравствених радника. По потреби пацијената и здравственог особља, Министарство здравља Србије ће омогући долазак доктора на УКЦ - рекао је Ђајић.

Шобот је изразио задовољство посјетом Лончара, наглашавајући да је бањалучка Кардиохирургија настала и развијала с еуз подршку Србије.

- Кардиохирургија је најбољи примјер управо сарадње и братског односа и примјер да се кроз рад и одговорност могу постићи резултати који се мјере у спасеним животима. Имамо резултате који су евидентни, а то је преко 600 операција, покренут хитни програм на Кардиохирургији, све су резултати иза којих стојимо, а који не би били могући без Србије - рекао је Шобот.

Лончар је претходно потписао са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем меморандум о сарадњи у области трансфузијске и трансплантационе медицине.