latinica  ћирилица
27/09/2024 |  11:46 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Батар: Развој руралних подручја као кључ за одрживу будућност Бањалуке

Драгомир Батар, кандидат СНСД-а за одборника Скупштине града Бањалука истакао је значај руралних подручја за развој модерних градова у Европској унији, додајући да Бањалука може остварити бенефит из процеса евроинтеграција кроз ближу сарадњу са својим селима.
Драгомир Батар - Фото: Уступљена фотографија
Драгомир БатарФото: Уступљена фотографија

- Рурална подручја широм Европе играју важну улогу у одрживом развоју, очувању традиције и културног насљеђа, али и као покретач развоја пољопривреде, туризма и малог предузетништва. Уз подршку и адекватну стратегију и наша бањалучка села могу постати модерни центри иновација, одрживе пољопривреде и руралног туризма, као што је то случај у многим европским државама - рекао је Батар.

Он је истакао да Европска унија пружа значајне могућности за финансирање пројеката у руралним подручјима, кроз фондове и програме који су осмишљени да подстакну развој инфраструктуре, заштиту животне средине и унапређење квалитета живота.

Батар је рекао да Бањалука треба активно да учествује у овим процесима како би остварила користи од предстојећих интеграција.

- Успjешни примjери из ЕУ показују да су градови који се ослањају на своја рурална подручја боље позиционирани за будућност. Бањалука може да оствари значајан бенефит ако фокусирамо наше напоре на јачање сарадње између града и села, са циљем привлачења инвестиција, али и стварања нових радних мjеста у области одрживе пољопривреде и туризма - додаје Батар.

Он је рекао да ће се као одборник залагати за развој инфраструктуре у руралним подручјима Бањалуке, посебно у области модернизације путева, приступа чистој води и новим технологијама, што ће омогућити бржи развој и бољу повезаност са градом.

- Желим да бањалучка села постану незаобилазни партнери у развоју града, да њихови становници имају једнаке шансе као и грађани урбаних средина, што је у складу са европским стандардима - рекао је Батар.

Он је нагласио да Бањалука има огроман потенцијал да се позиционира као један од водећих градова у региону у процесу евроинтеграција, али само ако искористи све своје ресурсе, укључујући и села.