latinica  ћирилица
27/09/2024 |  10:44 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Ружичић: Потребна нова радна мјеста и стављање природних ресурса у функцију буџета

Кандидат СНСД-а за начелника Језера Снежана Ружичић изјавила је да су овој општини у наредном периоду потребна нова радна мјеста, као и да се сви природни ресурси ставе у функцију буџета општине, што је већ, као актуелни начелник, предложила на Скупштини општине.
Снежана Ружичић - Фото: СРНА
Снежана РужичићФото: СРНА

- У предходном периоду интензивно сам радила на прикупљању прихода у општинском буџет, на чему би и у наредном периоду био фокус. Бавићемо се и стварном процјеном шума, како бисмо могли да газдујемо нашим шумама и користимо своје ресурсе, а самим тим отварамо и нова радна мјеста, пунимо и јачамо буџет општине - рекла је Ружичићева Срни.

Она је нагласила да је у наредном периоду потребна и боља путна инфраструктура, расвјета, подршка породицама, посебно вишечланим, стамбено збрињавање становништа, подршка социјално угроженим људима, као и подршка студентима.

- У Језеру је урађена стратегија развоја општине, а у наредном периоду урадићемо стратегију развоја туризма, јер смо туризам изњедрили као једну од грана стратегије развоја. Потребни су нам регулациони планови и планска документација како би се Језеро убрзаним кораком развијало - поручила је Ружичићева.

Она је навела да ће бити предочен план да се уз помоћ Владе Републике Српске од "Душанић компаније" откупи индустријска зона, како би била стављена у функцију општине, чиме би се створиле нове вриједности и привукао инвеститор који би ту отварао нови погон.

- У предходном периоду и са данашњим даном започели смо јачање здравствене услуге и подигли је на виши ниво формирањем самосталне амбуланте породичне медицине, што је од велике важности за становништво - нагласила је Ружичићева.

Она је истакла да образовни циклус и предшколска образовна установа – вртић треба да почне са радом у наредној године, те да су општине Вукосавље и Језеро упутиле иницијативу за финансирање из буџета Владе Републике Српске рада вртића у неразвијеним општинама.

Ружичићева је поручила да ће приоритет у њеном даљем раду, ако добије подршку, бити и остати потребе сваког становника општине Језеро, како животне, тако и социјалне, здравствене, образовне, културне за достојан живот у Језеру.

- У фокусу је и до сада био човјек и стварање бољих инфраструктурних услова за живот - додала је Ружичићева.

Ружичићева је истакла да је визија развоја овог краја везана за развој туризма који је прије три до четири године стављен у повој.

- Визија је да се на рибогојилишту крене у формирање планског документа, што је већ предочено ректору Универзитета у Бањалуци, да једна група ради на томе да се успостави институт рибарства. То би била осовина развоја, не само академског туризма, него и еко туризма и свих грана туризма које су важне - нагласила је Ружичићева.

Навела је да би се кроз институт рибарства, који би био јавно-приватног карактера створила могућност за отварање малих породичних рибњака, у којим би могла да се мријести, узгаја и врши прерада рибе, што би довело до отварања нових радних мјеста.

Ружичићева је навела да је визија овог краја привлачење инвеститора, како у туризму, тако и у привреди, те да у будућности општина Језеро, уз подршку Владе Републике Српске откупи индустријску зону "Душанић" како би била у посједу општине и на тај начин привлачили инвеститоре за покретање нових погона и отварања нових радних мјеста.