latinica  ћирилица
27/09/2024 |  10:21 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Веритас: Убиство десет српских цивила у Вариводама 29 година без казне

Ни 29 година од злочина у Вариводама код Книна, гдје је након злочиначке акције "Олуја" 28. септембра 1995. године убијено 10 српских цивила, нема одговорних за ликвидацију недужних људи који су страдали на кућном прагу.
Помен - Фото: РТРС
ПоменФото: РТРС

Из Документационо-информационог центра "Веритас" указано је да у вријеме убиства српских цивила на том подручју није било никаквих ратних активности, тако да су они главом платили то што нису нису хтјели да напусте своја огњишта и што су повјеровали позивима тадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана да свима гарантује имовинску и личну безбједност.

- Сви су убијени ватреним оружјем из непосредне близине у својим двориштима, на кућним праговима или у кућама. У намјери прикривања злочина, хрватска полиција их је тајно покопала на книнском гробљу под ознаком `непознат`, иако су знали њихов идентитет - наведено је у саопштењу из Веритаса.

У Вариводама су убијени Јован Берић /75/, Шпиро Берић /55/, Радивој Берић /69/, Марија Берић /69/, Мирко Покрајац /84/, Душан Дукић /59/, Марко Берић /82/, Милка Берић /67/, Јован Берић /56/ и Угљеша Илијашевић /54/.

Из "Веритаса" су подсјетили да су тијела убијених у прољеће 2001. године ексхумирали хашки истражиоци међу 301 лицем која су била покопане на книнском гробљу.

- Све су то биле жртве из времена "Олује" и "постолује". Породице су их идентификовале 2002. године, а сахрањени су у родним селима, гдје су им општина Кистање и Српско народно вијеће подигли споменике, који су већ више пута били скрнављени - нагласили су из Веритаса.

У саопштењу се указује да су под притиском међународне заједнице и организација за заштиту људских права, ова убиства релативно брзо процесуирана, тако да је тужилаштво у Задру већ 1996. године подигло оптужницу против шесторице бивших хрватских војника.

Међутим, исте године је Жупанијски суд у Задру ослободио четворицу оптужених, иако су у истрази признали почињење дјела.

- Врховни суд Хрватске је укинуо првостепену ослобађајућу пресуду и случај вратио на поновно суђење. Током поновљеног суђења пред Жупанијским судом у Шибенику, заступник оптужбе је 13. фебруара 2002. одустао од оптужнице против свих оптужених уз образложење да су дошли до сазнања ко би могао да буде починилац убистава, најављујући нову истрагу - навели су из Веритаса.

У саопштењу се исиче да те истраге није било, тако да су ликвидација 10 српских цивила у Вариводама и убиство седам српских цивила у селу Гошићу код Книна остали некажњени 29 година, као и злочини у сусједним селима, почињени у "постолујним" временима.