latinica  ћирилица
27/09/2024 |  10:16 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Филиповић Остојић: Пренатални тестови од 1. октобра у УКЦ Српске; Којим трудницама се препоручује тестирање? (ВИДЕО)

Универзитетски клинички центар Републике Српске провео је процедуру јавне набавке за неинвазивно пренатално тестирање из крви труднице те би од 1. октобра труднице требало да узорке крви за тестирање дају у болницама, односно УКЦ-у Рeпублике Српске.
Трудница (Фото:  EPA/ZOLTAN BALOGH, илустрација) -
Трудница (Фото: EPA/ZOLTAN BALOGH, илустрација)

Ову услугу ће у потпуности финансирати Фонд здравственог осигурања.

Портпаролка ФЗО Српске Дарија Филиповић Остојић каже да је Република Српска направила огроман искорак када је пренатално тестирање у питању, јер се овакво тестирање, како истиче, не финансира нигдје у региону.

- Од 1. октобра услуга бесплатних пренаталних тестова биће доступна за труднице у УКЦ Српске. ФЗО је јуче свим здравственим установама послао информацију и укратко сажели један програм, гдје су дефинисани кораци како се ово право остварује у пракси. Први корак је гинеколог, код кога је регистрована трудница, а онда ће он дати упутницу за пренаталне тестове. Програмом је дефинисано ко има право на тестове - наводи Филиповић Остојић.

Истиче да све труднице, без обзира на године имају право на пренаталне тестове, изузев, како каже у оним ситуацијама када гинеколог не препоручи овај тест.

Којим трудницама је препоручљив овај тест, а коме није, погледајте у видеу.