latinica  ћирилица
27/09/2024 |  09:57 ⇒ 10:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Курти користи политичко затишје у ЕУ и САД да испровоцира Србе

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да у овом тренутку не постоји дијалог између Београда и Приштине, а да Аљбин Курти жели да искористи политичко затишје до формирања европских институција и избора у Сједињеним Државама да изазове оружани конфликт и испровоцира Србе на Космету.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Брнабићева је нагласила да је новост различит и критички став према Приштини њених најоданијих савезника у односу на оно што се до сада видјело, а примјер је изјава специјалног иазласника Њемачке за западни Балкан Мануела Зарацина, који је поручио да Косово може бити искључено из Цефте ако не укине мјере забране за прелаз српске робе.

- Дијелим фрустрацију нашег народа да то није довољно. Курти хвата посљедњи вагон политичког затишја. Након формирања свих европских институција можемо да очекујемо другачији однос према Приштини, ако успијемо да одржимо мир и одолимо свим провокацијама - рекла је Брнабићева за РТС.

Она је навела да редовно засједање Скупштине Србије мора да почне 1. октобра, а да ће један од важних закона, који мора да буде донесен, бити и да се територија Косова и Метохије прогласи територијом посебне социјалне заштите.

- Очекујем да ће то бити један од првих закона, као и успостављање специјалног тужилаштава које ће се бавити кршењем људских права на Косову и Метохији - рекла је Брнабићева.