latinica  ћирилица
27/09/2024 |  09:55 | Аутор: СРНА

Вулић: Неуставни Уставни суд БиХ

Уставни суд БиХ као дејтонска институција има састав и надлежност утврђену Уставом који је прописао да има девет чланова, а кад нема уставних девет, то није Уставни суд већ скуп чланова који се тако представља, изјавила је шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Коментаришући саопштење Уставног суда БиХ у коме тврде да су на сцени, како кажу, неумјерени и тенденциозни напади на ову институцију, те да се на тај начин покушавају окренути грађани као порески обвезници против њих, а "све у сврху предизборне кампање", Вулићева је рекла за да је са пажњом прочитала саопштење на званичном сајту крњег Уставног суда како би утврдила његову аутентичност.

Она је нагласила да саопштење није потписано, па је јавност остала ускраћена за информацију да ли је то став предсједника или чланова Суда утврђен на сједници, или прес-службе ове крње правосудне институције која се само назива Уставни суд.

- Најприје ће бити да је оно што ми се прво учинило, а то је да су аутори стране судије - истакла је Вулићева.

Она је навела да се у саопштењу обраћају грађанима, јер они тако воле називати конститутивне народе у БиХ, док сваки коментар о себи и свом раду називају нападом и притиском и покушајем "предизборног окретања грађана против њих", те приписују себи "надљудске напоре и борбу са вјетрењачама".

- Баш онако уставна и правна терминологија. Тачно да се човјек сажали на уставне ударнике. Али чим су се огласили, значи да их је дирнули, јер тако реагују када се спомену плате и резултат рада - истакла је Вулићева.

Наводећи да народи у оба ентитета вјероватно мало знају о овој отуђеној дејтонској институцији и њеном раду, Вулићева је рекла да су плате чланова Уставног суда и трошкови међународних судија, судећи по саопштењу, нека "уставна света крава" па се не смије ни спомињати, а ни коментарисати.

- Изгледа да они више воле да се пише и прича о платама посланика и делегата у Парламентарној скупшти БиХ и о томе колико су или нису закона усвојили, како то покушају вицкасто да представе у свом саопштењу - навела је Вулићева.

Она је додала да се Уставни суд обраћа грађанима, те да читајући његове надлежности у члану шест Устава БиХ нигдје није видјела да овај суд ради директно са грађанима.

- По њиховом, као да су неки шалтер за рад са странкама - навела је Вулићева.

Она је указала да посланике бирају грађани и њихов рад се пропитује на савремен демократски начин или можда то није случај.

Вулићева је нагласила да међународне судије, у преводу "изгубљени и залутали у магли", вјероватно фрустрирани што морају често долазити и "радити" свој преплаћени посао, заборављају истаћи да се пет година након првог именовања стекао услов да буду замијењени домаћим.

- Не штите и не подржавају Устав већ га до карикатуралности растежу и постају политички фактор, јер одавно нису уставноправни. Свака прича треба да почиње и завршава са реченицом: "Господо, чланови Уставног суда, колико вас је тренутно? Девет није? Онда нисте уставни - Уставни суд!". Троше буџетска средстава, не полажу никоме рачуне, сами креирају свој буџетски захтјев и још дијеле политичке лекције и поруке грађанима - рекла је Вулићева.

Она је поручила да ће детаљно, у оквиру својих посланичких дужности, наредни буџетски захтјев Уставног суда проучити и процијенити његову оправданост, посебно у контексту лажног представљања непотпуног Уставног суда.

Вулићева је додала да, за разлику од њиховог рада, њен се тестира сваке четири године, а не до навршених 70.