latinica  ћирилица
27/09/2024 |  09:49 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Лончар: Ђајић и Шобот живот посветили спасавању других - они су мој избор (ВИДЕО)

Министар здравља Србије Златибор Лончар рекао је да су генерални директор Универзитетског клиничког Републике Српске Владо Ђајић и начелник Клинике за кардиохирургију УКЦ-а Никола Шобот читав свој живот посветили помагању другима и спасавању живота, због чега, каже, заслужују сву могућу подршку.
Ђајић, Шобот и Лончар - Фото: РТРС
Ђајић, Шобот и ЛончарФото: РТРС

- Они су љекари, читав живот су посветили помагању другима, а дошли су у ситауцију да су схватили да могу још више да помогну људима. Даје ми наду и сигурност да ће све контакте и позиције у свом досадашњем раду и функцијама искористити да још више помогну људима, не само у здравству, већ и другим областима. Надам се да ће грађани то да препознају - рекао је Лончар за РТРС.

Он је истакао да је сарадња Србије и Републике Српске у свим областима, укључујући здравствени сектор, резултат добрих односа у које је уложено много труда. 

Лончар је рекао да од самог почетка има веома успјешну сарадњу са Ђајићем и Шоботом, чије ефекте грађани Републике Српске осјете, додајући да не постоји ситуација у којој љекари и пацијенти из Српске не могу да рачунају на помоћ колега из Србије.

- Грађани, са њима имате сигурност, извјесност да овдје доста тога можете да урадите, скоро све. Ако постоји поблем, ми ћемо га ријешити, не правимо разлике. Грађани морају да знају да то није пало с неба, то је резултат изграђених односа у које се много улагало - нагласио је Лончар.

Он је поручио да такви односи и сарадња морају да буду очувани, поготово у ситуацији у којој, каже, многима не одговара стабилност.

- Пазите да се то не сруши као кула од карата. Многима није симпатично што радимо у Србији и овдје. Да ли је то што радимо иделано? Није. Да ли може боље? Може, али ми се трудимо, боримо се. С друге стране, имамо неке којима то није циљ. Зато је моја препорука свим људима да добро размисле ко ће сутра да брине о њиховој дјеци. Ја бих се увијек одлучио за њих двојицу из простог разлога - цијели живот се баве, помажу и спасавају људе, њихови резултати су видљиви - истакао је Лончар.

Он је рекао да сваки пут када дође у Бањалуку свједочи напретку УКЦ-а Српске.

- Достигли су ниво са изградњом и условима, сада много улажу у опрему, а што је много битније, улажу у људе. Раде се многе интервенције које се нису радиле, посебно на Кардиологији и Кардиохирургији, и то процедуре које се ријетко и у којој болници раде у Србији. Кад то видите, морате да будете одушевљени, јер је то озбиљан напредак - нагласио је Лончар.

Он је рекао да би грађани морали да иду на лијечење ван Републике Српске да те процедуре нису уведене, што би изискивало велике трошкове.

- Сад се све то ради овдје на одличном нивоу, успјешност је на свјетском нивоу. Причам о кардиохируршким интервенцијама. Свака част начелнику Шоботу који је успио то да уради, пратио сам његво рад, гледао како раде - рекао је Лончар и додао да су "24 часа на вези за сваког пацијента" и да не праве никакву разлику између пацијената из Србије и Српске.

Ђајић је захвалио Лончару, као и цјелокупном руководству Србије за досадашњу помоћ и подршку у развоју УКЦ-а.

- Што се тиче сарадње, нећемо и не смијемо стати. У многим стварима смо достигли висок ниво и наставићемо да учимо од колега из Србије - истакао је Ђајић.

Шобот је рекао да данашње Кардиохирургије не би било без помоћи колега из Србије.

- Спасавамо људске животе, растемо, развијамо се и све је то захваљујући сарадњи. Кардиохирургија је примјер заједничког рада и жеље да се остваре резултати који се мјере у спасеним животима - нагласио је Шобот.