latinica  ћирилица
27/09/2024 |  08:26 ⇒ 08:27 | Аутор: СРНА

Аџић: Наставићемо са улагањем у инфраструктуру

Кандидат СНСД-а за градоначелника Градишке Зоран Аџић изјавио је, говорећи о плановима развоја града, да ће у нередном периоду бити настављено улагање у инфраструктуру, јер је циљ да Градишка буде по мјери свих њених грађана и мјесто гдје инвеститори желе да реализују своје пројекте.
Зоран Аџић - Фото: СРНА
Зоран АџићФото: СРНА

Аџић, који је градоначелник Градишке у претходна два мандата, навео је да су у току преговори о наставку капиталног пројекта реконструкције и доградње канализације и изградње пречистала отпадних вода.

- Овај пројекат је неправдено обустављен од Њемачке развојне банке КФВ. Захваљујући предсједнику Српске Милораду Додику и предсједнику Владе Мађарске Виктору Орбану Министарство финансија Мађарске је преузело пројекат у договору са Владом Српске. Преговори су у току и ускоро ће доћи до потписивања уговора. Делегације Мађарске су неколико пута биле у посјети Градишци да сагледају стање и изразиле похвале за пројекат. То је сигурно оно што ће бити доминантно у наредном периоду и врло битно за заштиту животне средине и ријеке Саве - навео је Аџић.

Он је додао да је планиран наставак развоја привредне зоне у Новој Тополи гдје шест инвеститора чекају да почну своје инвестиције, те да се завршава и регистрација слободне економске зоне у близини новог моста у Чатрњи код Градишке и царинског терминала.

- Наставићемо реализацију пројеката културе и историје, Српску варош за коју је израђена пројектно-техничка документација и грађевинска дозвола, те изградњу меморијалног центра на простору Соколског дома у Градишци гдје ће бити смјештена сва историја Градишке. Изградићемо "Тријумфалну капију" у кружној раскрсници на понос Градишке и Републике Српске - додао је Аџић.

Он је подсјетио да у овом тренутку Градишка има спремљених инфраструктурних пројеката са грађевинском дозволом у вриједности од 160 милиона евра, додајући да је на јавни позив Саудијског развојног фонда град пријавио пројекте у вриједности од 90 милиона долара.

- То показује да је Градишка добро усмјерена са неопходном документацијом да би могала да постане мали средњоевропски град са свим обрисима који припадају таквим градовима - рекао је Аџић за Срну.

Он је подсјетио да је у Градишци у протеклих осам година у изградњу инфраструктуре уложено више од 100 милиона КМ, а добар дио тих средстава, осим из градског и републичког буџета, обезбијеђен је кроз донације међународних организација, развојних агенција земаља чланица ЕУ, УНДП-а и Европске комисије.

Аџић је додао да је само у протеклих годину дана асфалтирано 19 километара руралних некатегорисаних путева, изграђено неколико градских улица, паркиралишта и тргова, реконструисана основна музичка школе, изграђен друштвени дом у Береку, проширени капацитети Јавне предшколске установе "Лепа Радић", у којој је за осам година капацитет са 250 проширен до блису 800 дјеце.

- Ова година је била успјешна иако је била изазовна економски, финансијски и политички јер се сукоби на свјетском нивоу на одређени начин пресликавају и на нашем простору. Све што смо планирали у буџету смо урадили или смо при завршетку реализације - навео је Аџић.

Он је рекао да је Градишка препозната као локална управа која се мијења с циљем да буде боље грађанима, као и инвеститорима.

- Радили смо на уређењу пословне зоне у Новој Тополи и отварању радних мјеста, трудили се да са привредницима учинимо Градишку љепшом, успјешнијом и бољом за живот свих грађана. Дошли смо до броја од 11.500 запослених што је значајан податак у врло тешким условима. Наши привредници су исказали жељу не само да одрже погоне већ да их шире и отварају нова радна мјеста и овим путем им се захваљујем на том - навео је Аџић.