latinica  ћирилица
27/09/2024 |  08:14 ⇒ 08:15 | Аутор: СРНА

Шулић: Показали смо да туризам у Српској има перспективу

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је да туризам представља највећу страну инвестицију на годишњем нивоу, јер сваки долазак туристе утиче позитивно на развој локалне заједнице.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

- Иако смо често били изложени коментарима да су улагања у туризам непотребна и сулуда, растући показатељи у туризму Српске показали су да се свако улагање вишеструко исплати, а резултати реализованих инвестиција биће потпуно видљиви кроз неколико година - рекао је Шулић поводом Свјетског дана туризма.

Он је додао да сваки страни туриста који борави у Српској утиче на раст прихода не само пружалаца услуга у туризму и угоститељству, већ и трговини и другим услужним дјелатностима.

- То утиче позитивно на развој локалне заједнице и отвара могућности за покретање додатних привредних дјелатности, посебно у сеоском подручју, гдје се отвара простор за ангажман сеоских домаћинстава и пласман домаћих производа, као и додатне приходе становника тих крајева - истакао је Шулић за Срну.

Он је рекао да је туризам прилика за развој домаће производње и пласман тих производа, али и за промоцију и заштиту културно-историјског идентитета и насљеђа ових простора.

- Промоцијом наших дестинација не представљамо само наше природне љепоте, бањске капацитете или гастрономију, већ представљамо оно што јесмо и шаљемо слику о себи у свијет са сваким гостом који нас посјети и пренесе даље своје утиске - навео је Шулић.

Он очекује да Република Српска ове године надмаши претходну годину када је остварено рекордних више од милион ноћења, наводећи да досадашњи показатељи иду у прилог овим очекивањима.

- Са искреним поносом на стални раст и развој туризма у Републици Српској и уз очекивања да овакав тренд наставимо и у будућности, свим туристичким радницима честитам Свјетски дан туризма уз жеље да заједнички рушимо постављене рекорде и у наредним годинама - закључио је Шулић.

Свјетски дан туризма обиљежава се сваке године 27. септембра како би се у међународној заједници подстаклла свијест о важности туризма и његовој друштвеној, културној, политичкој и привредној вриједности.