latinica  ћирилица
26/09/2024 |  11:31 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Босанчић: Смањити цијене паркинга након одлуке Уставног суда

Предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Бањалука Боран Босанчић рекао је да очекује да ће бити смањене цијене паркинга у Бањалуци након ступања на снагу одлуке Уставног суда Републике Српске који је утврдио да је неуставан правилник у вези са измјенама паркинг-зона и поскупљењем паркинга.
Боран Босанчић - Фото: СРНА
Боран БосанчићФото: СРНА

Босанчић је нагласио да нови сазив Скупштине града Бањалука треба на свеобухватан начин да ријеши проблем паркинга на подручју града.

- Одређивање паркинг-зона, паркирања и другог треба размотрити на свеобухватан начин, без великог утицаја политике, већ са аспекта струке и добрих рјешења да би град могао да функционише - рекао је Босанчић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Босанчић је подсјетио да је прошле године поднио иницијативу за оцјењивање уставности и законитости Правилника о условима, начину коришћења, организацији, начину наплате и контроле паркирања на јавним паркиралиштима на којима је уведена наплата паркирања на подручју града Бањалука, те је нагласио да су одлуке Уставног суда обавезујуће.

- Правилник који је донесен 22. септембра 2023. године овом одлуком је стављен ван снаге и чекамо објављивање одлуке у Службеном гласнику и ступање на снагу. Важиће стари правилник на основу чега би требало да буду снижене цијене паркинга - навео је Босанчић.

Он је нагласио да ће цијене, зависно од зоне бити смањене са једне на 0,5 КМ, са двије КМ на једну КМ, цјелодневна са пет КМ на три КМ и са седам КМ на пет КМ, што је, како сматра, важно за грађане јер би годишње могли да уштеде од 300 до 350 КМ.

Уставни суд Републике Српске утврдио је да је неуставан правилник у вези са измјенама паркинг-зона и поскупљењем паркинга који је донио градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.