latinica  ћирилица
24/09/2024 |  19:23 ⇒ 25/09/2024 | 07:13 | Аутор: РТРС

Конаковић у Њујорку поново о Србима и наводној агресији: Из Српске одговор - то је прича за сарајевску чаршију (ВИДЕО)

Министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић не пропушта прилику да оптужи Србију и српски народ да су злочинци и агресори. То је сада урадио у Уједињеним нацијама на састанку Покрета несврстаних земаља. Бошњачки представник, мимо свих процедура, још једном је изнио личне ставове представљајући их као званичне. Предсједник Српске Милорад Додик каже да Конаковић, сваким својим наступом, само потврђује да је БиХ оваква каква јесте - бесмислена и да је, каже, ионако пропала државна заједница. Таква БиХ деценијама је талац бошњачких представника који упорно приватизују институције које припадају свима, нагласила је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.
Уједињене нације (Фото: ЕPA/SASCHA STEINBACH) -
Уједињене нације (Фото: ЕPA/SASCHA STEINBACH)

Заслијепљен свјетлима велике позорнице Генералне скупштине УН Елмедин Конаковић је, по ко зна који пут, самоиницијативно и без икакве сагласности, говорио о дешавањима из јула 1995. у Сребреници, оптуживао Србију за наводну агресију, поредећи страдање цивила у БиХ деведесетих година и тренутну ситуацију у појасу Газе.

- На многим мјестима у БиХ жртве су присиљене живјети раме уз раме с појединцима који су их мучили. Иако је то кривично дјело, величање осуђених ратних злочинаца је уобичајено и користе га чак и неки изабрани владини службеници. Наш сусјед Србија пружа уточиште осуђеним ратним злочинцима који су побјегли из Босне како би избјегли служење затворских казни -рекао је Елмедин Конаковић, министар иностраних послова у Савјету министара.

Са жељом да се додвори сарајевској раји, Конаковић је најочитији примјер правог насљедника политике муслиманске браће Алије Изетбеговића, каже предсједник Српске Милорад Додик. Својим дјеловањем, истиче Додик, Елмедин Конаковић само потврђује чињеницу да је БиХ немогућ пројекат.

- Они показују бесмисленост БиХ, она је свакако бесмислена али у тој бесмислености они остварују неке наше циљеве а то је да се практично покаже да је БиХ бесмислена, да нема шансу. Ја сам их позвао већ у ранијој изјави да их не обесхрабри то што ми позивамо на Устав, дејтонски поредак, на пословнике о раду и много чега другог, нека наствае овако да руше БиХ, једног дана ће се то показати као немогуће - каже Милорад Додик, предсједник Републике Српске. 

Као и сви његови претходници и прваци бошњачке политике, ни Конаковић није спомињао муџахедине који су се деведесетих, раме уз раме, борили с локалним муслиманима, чинећи незамисливе злочине. Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић упитала је зашто Конаковић није говорио о многим злочинима над Србима и Хрватима који никада нису процесуирани.

- Његови ставови су продукт бошњачке ратне пропаганде и као такви не могу одражавати ставове свих народа, нити БиХ. У БиХ се десио трагични грађански рат, у ком су страдали сви народи, а не само један. Причом о агресији, Конаковић покушава амнестирати злочинце из сопственог народа и минимизирати све жртве, осим бошњачких - истакла је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

Док се злочинци над Србима слободно шетају по иностранству и уживају у тромости и неправедној селекцији БХ правосуђа, српски народ трпи оптужбе за наводну агресију. Шеф дипломатије Србије Марко Ђурић указује да Конаковић својим иступима подрива стабилност БиХ и регионалну сарадњу

- Нема потребе да вјечито и заувијек само ископавамо зло које су у прошлости чинили људи од којих су многи одговарали али и многи који су одговорни за злочине над Србима, Хрватима и муслиманима нису одговарали - нагласио је Марко Ђурић, министар иностраних послова Србије.

Правник Огњен Тадић сматра да су Конаковић и њему слични највећи непријатељи БиХ. Градећи каријеру на причама о наводној агресији и злочинима, бошњачки политичари зарад јефтинији поена код бирача, поткопавају темеље БиХ и воде је ка њеном коначном краху.

- Неспособност Конаковића и других политичара из Сарајева да и тридесет година након рата своје понуде политичке надограде мирнодопским политикама а због чега и даље гласове лове преко ратних прича највећи је проблем БиХ а самим тим и они су највећи непријатељи БиХ - рекао је Тадић.

Док је Конаковић боравак у Њујорку искористио за вријеђање и нарушавање ионако пољуљаних односа Сарајева и Београда, представници Србије су у УН још једном позвали на сарадњу. Предсједник Александар Вучић одликовао је руског амбасадора у УН Василија Небензју орденом српске заставе првог степена, за помоћ коју је пружио Србији током расправе о Резолуцији о геноциду у Сребреници.