latinica  ћирилица
24/09/2024 |  09:05 | Аутор: СРНА

Ђурић: Конаковић злоупотријебио састанак Покрета несврстаних у Њујорку

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је да је министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић покушао да злоупотријеби састанак Покрета несврстаних земаља у Њујорку да биоптужио Србију и српски народ за агресију и означио их као злочинце и агресоре.
Марко Ђурић (фото: ТАНЈУГ / Министарство спољних послова Србије) -
Марко Ђурић (фото: ТАНЈУГ / Министарство спољних послова Србије)

- Конаковић је потрошио уводни дио свог обраћања на начин који, потпуно сам сигуран, не подржава огромна већина грађана БиХ и то не само српске и хрватске националности већ и наше пријатељске, комшијске, бошњачке националности - рекао је Ђурић.

Он је изразио жаљење због тога што је Конаковић својим говором дефинитивно показао да подрива унутрашњу политичку кохезију у БиХ, да не ради у духу Дејтонског споразума и добре регионалне сарадње.

- Србија пружа искрену руку пријатељства и помирења свим народима у региону. Нема потребе да вечито и заувек само ископавамо зло које су у прошлости чинили људи, од којих су многи одговарали - рекао је Ђурић и нагласио да многи који су одговорни и за злочине над Србима, Хрватима и муслиманима нису одговарали.

Он је упитао да ли се треба довијека вртити циклусу свађа, брукања једни других у међународној заједници и подривања онога што је не само садашњост, него и будућност генерације у региону?

Ђурић је истакао да је Конаковић урадио нешто веома ружно и недипломатично, док је Србија на овом састанку показала да може и умије другачије и боље.

- Наравно да сам оповргао и извргао суду наших несврстаних пријатеља ове неутемељене лажи, које је изнео Конаковић, али сам достојанствено и пре свега на будућност фокусирано показао да је Србија земља која се не бави оптуживањем других за масакре, злочине и геноциде, већ се бави вештачком интелигенцијом, развојем технологија, изградњом путева, бољом будућношћу и за Србе и за све друге народе који живе, не само у Србији, већ и у целом региону - рекао је Ђурић.

Он је навео да је у свом говору настојао да изложи агенду будућности Србије и региона и да говори о динамичном економском развоју, повезивању у области саобраћаја, нових генерација у региону и изградњи заједничке боље будућности, изостављајући све ружно што је било у прошлости, преноси Тањуг.