latinica  ћирилица
21/09/2024 |  20:01 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

У Ритешићу код Добоја манифестација руско-српског пријатељства

Манифестација која промовише руско-српско пријатељство, Дани меда, ракије и котлића, одржани су у Ритешићу Код Добоја. Вриједни су били и мајстори кулинарства, па су се осим домаћих кувала и руска традиционална јела.
Дани меда и ракије - Фото: РТРС
Дани меда и ракијеФото: РТРС

Специјалитети из руске кухиње замирисали су у Ритешићу. Највише посла имао је кувар Владимир Лукин, који је професионални кувар у Амбасади Руске федерације у БиХ.

- Најрускија храна су пирошке. Овдје су и купус и јаја, пржимо свјежи купус и додамо кувана јаја, а ожемо додати мало павлаке да буде гушће - појашњава Лукин.

Док кувар препоручује пирошке замјеник руског амбасадора у БиХ Андреј Морозов одлучио се за шашлик.

- То је месо са роштиља на кавкаски начин. Ради се о свињском и пилећем месу које је маринирано са луком и зачинима - каже Морозов.

Руским специјалитетима парирали су домаћи котлићи, чорбе и роштиљ.

У Ритешићу се гради Српско-руски духовни центар и Манастир Свете Матроне Московске.

Биће изграђено и етно село, руски музеј али и прва руска болница.

- У нашем пројекту је била једна мала болница, али да се зове руска болница, која би користила нашем народу, у којој би радили љекари из Русије, који су можда пензионисани - рекао је Зоран Гајић, предсједник Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа.

Манифестација је окупила локалне излагаче пољопривредих производа, а на штандовима су се нашли домаћи мед, ракија, сокови, ликери и ручни радови.