latinica  ћирилица
21/09/2024 |  19:59 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

На брду Пањик у Лопарама обиљежене 32 године одбране Мајевице (ВИДЕО)

На брду Пањик изнад Прибоја у општини Лопаре обиљежене су 32 године од одбране Мајевице. У офанзиви муслиманских снага из Теочака, погинуло је 16 припадника Гарде "Пантери" међу којима су били и командант Гарде, Бранко Пантелић Пантер и капетан Стеван Лазић. У Општинској Борачкој организацији нису задовољни односом руководства општине Лопаре према борачким категоријама.
Годишњица одбране Мајевице - Фото: РТРС
Годишњица одбране МајевицеФото: РТРС

Битка на Пањику била је кључна у одбрани Мајевице. Линија одбране није помјерена до краја Одбрамбено-отаџбиснког рата.

У тим борбама живот је изгубио и командант Гарде Бранко Пантелић Пантер.

- За нас значи да све није било узалуд. Драго је и мени и мојој дјеци као и мом унуку који има десет година, када се неко сјећа, спомиње и прича о њему, јер докле год сјећање на неког живи, живи и он са нама - каже Вања Пантелић, супруга команданта Гарде Бранка Пантелића Пантера.

Само дан након што су се вратили из битке за Смолућу, Гардисти су упућени на Мајевицу.

- Чињеница је да је наша јединица претрпјела највеће жртве али ипак на крају у тешким брбама које су трајале од 2. до 25 септембра, враћени су сви положаји - рекао је Петар Цвјетиновић, предсједнк Удружења ветерана Гарда "Пантери".

Алекса Лазаревић, ратни командант Специјалне јединице "Тобутски соколови" истиче да је српски народ у рату схватио да су војници Војске Српске тада дорасли да се боре са далеко бројнијим непријатељем на овом простору.

Они који су дали живот и крварили за Српску не смију бити заборављени.

- Желимо да пренесемо на младе генерације успјехе Гарде "Пантери" који су својим херојством и јунаштвом задужили Српску и омогућуили останак српског нарда на овим просторима - рекао је Игор Ратковић, савјетник министра рада и борачко инвалидске заштите у Влади Српске.

А због свих жртава и рана у протеклом рату реаговао је и предсједник Борачке организације Лопаре Ристо Радић.

Огорчен је неадекватним односом општинске власти према борачким категоријама. Бројни њихови захтјеви, каже, нису одобрени.

- Када борци траже право за лијечење, новац за набавку лијекова, за сахрану, онда нема новца због неликвидности општинског буџета, а на другој страни предсједник Скупштине се енормно богати - наводи Радић.

Ове ријечи оставиле су горак укус код демобилисаних бораца који су дошли да обиљеже Дан одбране Мајевице, а многи од њих су такође водили тешку битку за остваривање својих права.