latinica  ћирилица
19/09/2024 |  22:59 | Аутор: СРНА

Бањац: Уставни суд мијења правни систем противуставним одлукама

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац изјавио је, поводом одлуке крњег Уставног суда БиХ да стави ван снаге Изборни закон Републике Српске, да је овај суд од почетка свог рада прекрајао правни систем државне заједнице БиХ доносећи противуставне одлуке.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Бањац је указао да Централна изборна комисија БиХ по Дејтонском споразуму спроводи изборе за заједничке институције, а за све остале нивое ентитети.

- Немамо ништа против што је Федерација БиХ рекла да то ради ЦИК, али ми нисмо то никада рекли. Због тога данас и постоји Републичка изборна комисија у оквиру Републике Српске. Они то никако да схвате и због тога ће борба бити тешка и дуга - рекао је Бањац новинарима у Требињу.

Он је навео да је Уставни суд БиХ доносио одлуке које су против Дејтонског мировног споразума и укидао оно што пише у њему.

- По Дејтонском споразуму Република Српска је имала и химну и двоглавог орла, од тог тренутка креће озбиљан напад и удар на правни поредак и систем државне заједнице БиХ, а самим тим и Републике Српске укидајући јој одређене ствари - истакао је Бањац.

Он је истакао да Уставни суд БиХ није творац права и не може да ствара право, већ само треба да тумачи Дејтонски споразум.

- Међутим, пошто су и данас овдје различите сфере утицаја, имамо судије Уставног суда који никада нису прочитали Дејтонски споразум, сигуран сам, поготово странци. Одлуке се доносе посредством и под утицајем странаца, који примјењују англосаксонско право. У суштини ово је једна мјешавина која је очигледно дошла до свог краја, јер правно неће моћи да издржи - рекао је Бањац.

Крњи Уставни суд БиХ ставио је данас ван снаге Изборни закон Републике Српске уз образложење да није у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ, због тога што се овим законом наводно преузимају надлежности институција БиХ.