latinica  ћирилица
19/09/2024 |  22:22 ⇒ 20/09/2024 | 13:23 | Аутор: РТРС

Пери Зупцу уручена награда "Скендер Куленовић" (ВИДЕО)

У Приједору је одржано Централно вече 52. Књижевних сусрета на Козари под називом "Козара памти". Лауерату овогодишњих сусрета Пери Зупцу уручена је награда "Скендер Куленовић - Књижевни вијенац Козаре".
Централно вече Књижевних сусрета на Козари - Фото: РТРС
Централно вече Књижевних сусрета на КозариФото: РТРС

Перо Зубац пјесник је чијим се стиховима и даље радују људи из свих предјела у којима се на српском језику воли, тугује, пјева и ћути, образлаже награду предсједник жирија Вуле Журић.

- Животно дЈело оовга пута не добија песник само за своје дЈело, за своје стихове, за своје књиге, већ за све оно што је Перо Зубац урадио за нашу културу. Урадио је много и за дЈецу, што је јако важно - рекао је Вуле Журић предсједник жирија 52. Књижевних сусрета на Козари.

Зубац је истакао да му је ово трећи пут да долази на Књижевне сусрете на Козари и да му је драго због добијене награде.

- Без обзира на моје године и на велики број награда, нису све те награде велике, а ово је велика награда која има трајање и име. Није повеља него је награда `Скендер Куленовић` и са Козаре је. То су два велика симбола и обрадовао сам се кад су ми јавили за награду - рекао је новинарима Зубац.

Књижевни сусрети на Козари су културни симбол Приједора, истичу из Градске управе, која је њихов покровитељ и организатор.

- Оно што желим да кажем је на нама свима, дакле, да имамо тај завјет да нашим будућим генерацијама оставимо заиста нешто вриједно, а то ду Књижевни сусрети на Козари, који су дефинитивно манифестација бренд нашег града - навео је Александар Миљешић начелник Одјељења за културу, међународну сарадњу, спорт и невладине организације града Приједора.

У оквиру Књижевних сусрета данас ће на Мраковици бити положени вијенци на споменик погинулим борцима Козаре и бисту Скендера Куленовића, а у Позоришту Приједор вечерас одржано вече лауреата.