latinica  ћирилица
19/09/2024 |  18:36 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Источна Илиџа: Нова афера са препродајом земљишта - Вујичић поднио кривичну пријаву Божовића (ВИДЕО)

Да ли је у Источној Илиџи на помолу нова афера у вези са препродајом земљишта? Подносилац кривичне пријаве против начелника Источне Илиџе Маринка Божовића, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић тврди да посједује доказе да је илиџански начелник погодовао лицима блиским СДС-у, да кроз ланац продаје општинске земље остваре имовинску корист. Божовић све демантује и најављује тужбу због клевете.
Источна Илиџа - Фото: РТРС
Источна ИлиџаФото: РТРС

Наводи из кривичне пријаве Божовића терете да је злоупотрјебио службени положај и својим као и дјеловањем СДС ове скупштинске већине оштетио буџет за 700 хиљада КМ. Подносилац пријаве наводи да Скупштина општине из фебруару ове године јесте Божовића овластила да прода 13 хиљада квадратних метара земљишта. Такође наводи да је први купац, инвеститор Иван Ћалета, власник ОБН ТВ платио 550 хиљада КМ и након 2 дана, за 700 хиљада КМ продао фирми "Жупа груп", која је наводно у власништву супруге одборника у СО И. Илиџа Александра Голијанина, из СДС.

Посљедњи купац, Месуд Хрбат, власник фирме "Рени плус" спорну парцелу предузећу "Жупа груп" платио је 500 хиљада КМ више.

- За мјесец дана цијена је порасла за 550 хиљада на 1,2 милиона КМ. Умјесто да је општина инкасирала у буџет, начелник је омогућио приватним лицима, односно повезаним лицима, екстра профит од 700 хиљада КМ - истакао је Вујичић.

Божовић све демантује. Тврди да је пријава политички мотивисана, а за клевету најављује контратужбу.

- Оно што ја знам, јесте до тачке када је општина Источна Илиџа извршила комплетирање са првим купцем. Све остало је нешто што нема апсолутно никакве везе ни самном лично, ни са општином Источна Илиџа. Покушај клеветања, покушај измишљања, оно што ћу ја урадити јесте поднијети контра пријаву - наводи Божовић.

Још се није стишала ни афера "Сарајевски аеродром", који је уз грађевинску дозволу федералних органа намјерио да се шири на простору Источне Илиџе, а Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву мора преиспитати и ову.

- За ових 700 хиљада КМ могло се направити обданиште од 400 метара квадратних, шест километара канализационе мреже или дати 3000 стипендија у износу од по 200 КМ - додао је Вујичић.

Божовић је истакао да стоји на располагању свим органима у Српској, те да све што је његова локална заједница и лично он урадили, јесте у складу са законом.

Хоће ли ова прича имати судски епилог на Окружном јавном тужилаштву Источно Сарајево је да одлучи. За разлику од нас, њима би морали бити доступни и остали актери, више купаца парцеле од 13 хиљада квадратних метара у атрактивној индустријској зони Источне Илиџе.