latinica  ћирилица
19/09/2024 |  17:16 ⇒ 21:45 | Аутор: banjaluka.net

Тривић: Станивуковић манипулише најстаријом популацијом

Данас је Централна изборна комисија БиХ казнила ПДП због преурањене кампање и злоупотребе јавних средстава које је вршио кандидат за градоначелника Драшко Станивуковић поводом подјеле картица за јавни превоз. Изречена је казна од 15.000 КМ. Ова казна је никаква с обзиром на штету и малтретирање које је Станивуковић седмицама приређивао пензионерима, изјавила је Јелена Тривић, предсједница Народног фронта.
Јелена Тривић - Фото: РТРС
Јелена ТривићФото: РТРС

Тривићева додаје да умјесто да своје картице за јавни превоз пензионери добију поштом или да их слободно, када њима одговара, подигну у Градској управи, Станивуковић је по највећим врућинама организовао подјеле картица, на које су пензионери морали доћи да би уопште добили наведене картице, те наводи да су "пензионери морали слушати говоре Станивуковићевих необразованих сарадника попут Тање Палачковић и других, као и његове дугометражне говоре и тек након тога могли су преузети своју картицу за јавни превоз".

- С обзиром на то да се ради о најгорој злоупотреби пензионера у сврхе политичке кампање и злоупотреби јавних ресурса у сврху политичке промоције, сматрам да новчана казна није ни приближно довољна да би се на адекватан начин казнио овако нехуман чин - сматра Јелена Тривић.

Како се даље наводи, Станивуковића то није зауставило да "и даље манипулише најстаријом популацијом, па је у сврху властите промоције вршио и подјеле тзв. картица пријатељства, на исти начин".

- Пензионери су морали доћи на организовану подјелу, слушати њихове говоре, а тек након тога добити картицу за коју се на крају испоставило да ничему не служи јер Град није склопио уговоре са фирмама које су требале обезбиједити извјесне попусте. Врло брзо су се и сами пензионери увјерили да су картице пријатељства најгора обмана икад забиљежена на политичкој сцени - наводи Тривићева.

Тривићева додаје да би у случају злоупотребе и преваре пензионера поводом лажних картица пријатељства, заиста било тешко утврдити која казна би била адекватна за овај ниво лажи, преваре, обмане и злоупотребе јавних ресурса и позиције градоначелника.

- Свакако, новчане казне за овај ниво злоупотребе и превара нису адекватно рјешење, јер је општепознато да се те казне плаћају заправо од новца отетог кроз исисавање градског буџета. Оно што је сигурно да би ЦИК случај злоупотребе пензионера поводом тзв. картица пријатељства морао да разматра по службеној дужности, те да драконски казни Станивуковића, ако уопште постоји ниво казне који би био одговарајући за овај ниво манипулације, злоупотребе и несавјесног чињења. Ми се овдје не боримо само против Станивуковића, Додика, Шобота и њима сличних, већ и против цијеле једне хоботнице која је заробила институције и која јавне ресурсе користи у сврху предизборне кампање - закључила је Тривићева.