latinica  ћирилица
19/09/2024 |  16:51 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

"Октоберфест" уводи детекторе метала

Ручни детектори метала представљени су на "Октоберфесту", а, највећем свјетском фестивалу пива, након фаталног напада ножем на фестивалу у њемачком граду Солингену прошлог мјесеца.
Октоберфест (фото:  EPA-EFE/ANNA SZILAGYI - илустрација) -
Октоберфест (фото: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI - илустрација)

- Желимо да откријемо ножеве уз помоћ овога - рекао је организатор "Октоберфеста" Клеменс Баумгартнер о новој мјери и додао да је повећан и број редара на фестивалу који почиње у суботу, 21. септембра.

Фестивал, који се одржава сваке године у Минхену, трајаће нешто више од двије седмице и биће 189. по реду у овом граду на југу Њемачке.

"Пауланер", "Спатенбрау" и "Левенбрау" су неке од истакнутих њемачких пивара које су поставиле шаторе на фестивалу, на којем ће бити и баварске музике уживо, традиционалних бермуда са кожним трегерима и переца.

Провјере торби при уласку ће се вршити као и обично, а минхенска полиција водиће рачуна да нико не унесе оружје на фестивал.

- Свако ко размишља о томе да понесе свој ловачки нож јер изгледа добро - то није добра идеја, заиста ће га коштати много новца - рекао је портпарол минхенске полиције Андреас Франкен, упозоравајући на потенцијалне новчане казне.