latinica  ћирилица
19/09/2024 |  16:09 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Ректорат: Заобилазећи Регулациони план Град угрозио безбједност студената (ВИДЕО)

Ректорат се суочава за озбиљним потешкоћама приликом функционисања Универзитета у Бањалуци због поступања градских власти према њиховој имовини, упозорио је ректор Радослав Гајанин након сједнице Сената. Забринути су начином на који се гради кружна раскрсница на главном улазу у заштићено подручје Универзита. Истичу да Град заобилази важећи Регулациони план.
Бањалука, саобраћајне гужве - Фото: РТРС
Бањалука, саобраћајне гужвеФото: РТРС

Кампус припада студентима, и њихова безбједност мора да буде приоритет. Иако су багери већ одавно на терену, из Универзитета наглашавају да се радови одвијају мимо важећег регулационог плана, чиме ће студенти бити изложени свакодневном ризику.

- На овај начин угрожена је безбједност свих студената који долазе на Универзитет. Треба ли да дозволимо да неко настрада сутра приликом изласка са поменуте капије и тек након неког трагичног исхода да реагујемо? - пита Раде Јањић члан Сената Универзитета у Бањалуци.

Изградњом кружне раскрснице која из Алеје Светог Саве води ка главном улазу студентског града, која одступа од Регулационог плана, актуелна администрација, на челу са градоначелником Драшком Станивуковићем, поново се оглушила о законске прописе, тврде на бањалучком Универзитету.

- Урбанистичко-технички услови по којима се тренутно изводе радови нису у складу са просторно-планском документацијом вишег реда, а у овом случају то је Регулациони план Центар-Алеја. Регулациони план доноси Скупштина, а ми сигурно знамо да није извршена измјена овог Регулационог плана. Постоје веома значајни урбанистичко-технички , а потом, што је још значајније, саобраћајни проблеми у функционисању овог веома важног простора - рекао је Саша Чворо декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци.

Из Ректората упозоравају да би реализацијом започетих радова било доведено у питање цјелокупно функционисање Универзитета.

- Изведбени пројекат по коме се сада раде радови изгледа овако, гдје видите да практично Алеја студентске бригаде, која се овдје налази, измјештена је из кружног тока и у Алеју студентске бригаде, то јесте у Кампус, могућ је и то поприлично небезбједан улаз искључиво из правца Ребровца - рекао је Радослав Гајанин ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Осим овог горућег питања, Сенат Универзитета у Бањалуци подржао је и иницијативу да студенти из вишечланих породица, који студирају на овом универзитету, буду ослобођени плаћања школарине. Иницијатива, коју је упутило бањалучко Удружење породице с четворо и више дјеце, подржана је једногласно.