latinica  ћирилица
19/09/2024 |  15:58 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Путин најавио десет пута више дронова за војску

Русија је испоручила војсци 140.000 дронова током 2023. године и планира да повећа тај број за десет пута, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин (фото:EPA-EFE/KRISTINA KORMILITSYNA / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (фото:EPA-EFE/KRISTINA KORMILITSYNA / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Укупно је током 2023. године оружаним снагама испоручено око 140.000 беспилотних летјелица различитих типова. Ове године планирано је да се производња дронова повећа неколико пута, тачније готово десет пута - рекао је Путин на састанку војно-индустријске комисије за развој дронова за посебне намјене.

Он је навео да ће масовна производња дронова одвијати у 48 специјалних центара.

- Рад на пројектовању, тестирању и масовној производњи беспилотних летјелица одвијаће се на бази специјалних истраживачких и производних центара. До 2030. године планирано је да се направи 48 таквих локација у различитим регијама - рекао је руски предсједник.

Он је подвукао да је Русија вишеструко повећала производњу веома траженог наоружања и побољшала његове карактеристике на основу борбеног искуства у условима специјалне војне операције у Украјини.

- Русија треба у потпуности да испуни потребе оружаних снага, повећа производњу дронова и уведе технологије вјештачке интелигенције - рекао је руски предсједник.