latinica  ћирилица
19/09/2024 |  15:04 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Вучић: Србији од плана раста око милијарду и 580 милиона евра

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је за Србију у Плану раста за западни Балкан планирано око милијарду и 580 милиона евра од којих су поклон 380 милиона евра, а милијарду и 200 милиона евра кредит под најповољнијим условима.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић)

Вучић је новинарима у Бриселу, послије радног ручка који је за лидере западног Балкана организовала предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, рекао да Србија први новац очекује у октобру или новембру и да је ријеч о 112 милиона евра, од којих су 32 милиона поклон, а остало веома повољан кредит.

Он је навео да је са Фон дер Лајеновом разговарао о европском путу Србије и да је Србија успјела да од 1. јануара постане дио СЕПА - јединствене зоне плаћања у еврима, што је важно не само због плаћања дознака, већ и због мањих предузећа и компанија.

Вучић је, поводом састанка са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, рекао да су разговарали о плановима нове Европске комисије и о такозваним зеленим коридорима за проток људи и робе, о чему ће се ускоро водити разговори са Мађарском.

- То би смањило трошкове, омогућило већи профит и на крају крајева веће плате запосленима, а то је оно за шта се боримо, бољи животни стандард наших грађана - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је позвао грађане да дођу сутра на приказ способности Војске Србије у Батајници, наводећи да ће моћи да виде 500 дронова домаће производње, као и да ће бити први пут приказани хеликоптери набављени са Кипра.