latinica  ћирилица
19/09/2024 |  14:30 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Народно позориште Српске: У нову сезону са новом енергијом

Народно позориште Републике Српске у нову, 95. сезону, улази 26. септембра представом "Странац у ноћи", са новом енергијом, новим пројектима и много младих људи, рекла је директор националног театра Српске Дијана Грбић.
НПРС - Конференција за новинаре - Фото: Уступљена фотографија
НПРС - Конференција за новинареФото: Уступљена фотографија

Грбићева је најавила реконструкцију сцене националног театра која, како је рекла, није рађена од 1972. године, што ће олакшати рад.

Она је рекла да ће од ове године у Народном позоришту радити и креативни тим, односно креативни студио, који је радио шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека и чинио га је тим младих људи.

Грбићева је најавила да ће бити сачињен нови концепт рада прилагођен и отворен према млађим генерацијама, али ће његовати традиционалне вриједности.

- Народно позориште проширује своје кадровске капацитете са младим људима, а поред младих глумаца биће укључен и тим стручних људи - рекла је Грбићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је навела да ће сезона почети представом прилагођеном лицима са оштећеним слухом "Странац у ноћи", као наставак сарадње са НЛБ банком.

Умјетнички директор драме Љубиша Савановић истакао је да ће у наредне двије године сцена "Петар Кочић" бити отворена за све младе редитеље који су из Републике Српске и који ће имати прилику да у Народном позоришту Српске поставе своје прве професионалне представе.

- На овај начин шаљемо поруку да рачунамо на њихов креативни потенцијал и будућност - рекао је Савановић.

Он је за 18. октобар - Дан Народног позоришта Републике Српске најавио премијеру представе "Швабица" Лазе Лазаревића, у режији Душана Петровића.

Савановић је напоменуо да ће до краја године бити одржане још двије премијере "Ни риба, ни месо" Франца Ксавера Креца, у режији младог редитеља Николе Бундала, те представа "Разбијени крчаг" Хајнриха фон Клајста, у режији Татјане Мандић Ригонат.

- У наредној години очекује се дипломска представа младог редитеља Милана Богдановића на сцени "Петар Кочић", те на истој сцени премијера представе "Кућа", аутора Небојше Цилета Илића, у режији редитеља Николе Коље Пејаковића - навео је Савановић.

Он је за крај сезоне најавио премијеру представе "Мајстори, мајстори" Горана Марковића, у режији Марка Мисираче.

Говорећи о недавном гостовању Народног позоришта Русији, Савановић је нагласио да је ова посјета од великог значаја за национални театар Српске, јер је, како је рекао, Александрински театар у Санкт Петербургу један о два-три највећа у историји театра.

Умјетнички директор Симфонијског оркестра Душан Вере Урошевић навео је да ће 7. октобра бити претпремијерно изведена "Серенада за... вјечност".

- Репертоар говори о вјечности, а биће изведена "Четврта симфонија у Бе-дуру" Лудвига ван Бетовена послије више од 200 година од њеног настанка. Планирана је и копродукција Симфонијског оркестра Мостар и Симфонијског оркестра на концерту "Вива Моцарт" - прецизирао је Урошевић.

Урошевић је нагласио да је поводом вијека од смрти Ђакома Пучинија, на крају године у сарадњи са Народним позориштем из Београда планиран новогодишњи спектакл, опера "Боеми".

За наредну годину Урошевић је најавио прву националну оперу "Јазавац пред судом" Владе Милошевића, према тексту Петра Кочића, а у адаптацији Ранка Рисојевића.