latinica  ћирилица
19/09/2024 |  14:06 ⇒ 14:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Фон дер Лајен: Партнери Западног Балкана припадају Европи, радимо на приближавању економија (ВИДЕО)

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је данас угостила лидере Западног Балкана на радном ручку у Бриселу, истакла је да свих шест партнера из региона припада Европи и да се на томе ради у ЕУ.
Урсула фон дер Лајен (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Урсула фон дер Лајен (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Истовремено, додала је Фон дер Лајенова, ради се на приближавању Унији економија и тржишта из региона уз помоћ Плана раста за Западни Балкан, вриједног шест миллијарди евра.

- Данас сам примила лидере шест партнера са Западног Балкана. Свих шест земаља припада Европи. То је оно на чему радимо. Паралелно, приближавамо њихове економије и тржишта нашим Планом раста од шест милијарди евра за регион - навела је Фон дер Лајенова на друштвеној мрежи Икс, гдје је објавила и снимак са лидерима Западног Балкана, међу којима је и предсједник Србије Александар Вучић.

Предсједник Србије рекао је раније данас да је састанак у Бриселу који је за лидере са Западног Балкана организовала Фон дер Лајенова важан и да ће се разговарати, првенствено, о европском Плану раста са Западни Балкан, истичући да Србија остаје посвећена европском путу и унутрашњим реформама.

Поред Вучића, радном ручку у Бриселу присуствују премијери Албаније, Сјеверне Македоније и Црне Горе Еди Рама, Христијан Мицкоски и Милојко Спајић, предсједавајућа Савету министара БиХ Борјана Кришто и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.