latinica  ћирилица
19/09/2024 |  12:00 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Отворен "Интерагро"; Минић: Снажна подршка аграру и младима у пољопривредној производњи (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић данас је у Бијељини отворио 22. Међународни сајам пољопривреде, лова и риболова "Интерагро" који је окупио више од 300 излагача из свих земаља Балкана, те из Мађарске, Турске, Шпаније и Италије.
Интерагро 2024, Бијељина - Фото: РТРС
Интерагро 2024, БијељинаФото: РТРС

Минић је у обраћању најавио да ће Сајам наставити да се развија као и аграр који представља, те да Република Српска са партнерима, поготово Србијом која је најозбиљнији спољнотрговински партнер Српске, може томе много да допринесе.

Указао је на политику подршке младима у пољопривредној производњи, истичући да суше, ратови и поплаве, сва дешавања у свијету указују на значај производње хране.

- Сајам је идеална прилика за уговарање послова - рекао је Минић.

Он је у име ресорног министарства упутио апел за озбиљније удруживање у аграру, у смислу технолошке опреме, паковања и брендирања.

- Сељак је поштен, он своје произведе, а ми треба да направимо ланац да ти производи стигну до сигурног тржишта - закључио је Минић.

Србија је земља партнер овог највећег пољопривредног сајма у Републици Српској и БиХ, а на отварању се обратила државни секретар у Влади Србије Ливија Павичевић која је констатовала да су Србија и Република Српска једна кућа.

Говорећи о значају сарадње Србије и Републике Српске, она је навела да предсједници Александар Вучић и Милорад Додик воде јуначку политику за заштиту националних интереса и да их њихови тимови у томе подржавају и свакодневно помажу.

У име организатора, вршилац дужности директора бијељинског предузећа "Град" Предраг Мичић истакао је на свечаном отварању да пољопривреда није само темељ економије, него и друштва.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да се Семберија као највећа житница Републике Српске и БиХ поноси вриједним домаћинима, те указао на значај сарадње и сабрања у свакој области, посебно са Србијом која је земља партнер Сајма, али и у региону.

Посјетиоци ће током три сајамска дана имати прилику да виде богату понуду пољопривредне механизације и алата, сјеменског и садног материјала, али и хране, пића, меда и производа од меда, прибора за лов и риболов, средстава за заштиту и узгој биља, те сточне хране и минералних ђубрива.

Током Сајам планиран је квалитетан пратећи програм као што су изложбе пољопривредне механизације, прикључака и опреме за пољопривреду, најквалитетнијих сточних грла, али и научно-стручна савјетовања, промоције, јавне трибине и пословни сусрети.

Пољопривредна механизација, ситни алати, изложбе пчеларских производа и цвијећа биће организовани на више од 12.000 метара квадратних изложбеног простора, а до сада је то било на 3.700 метара квадратних.

Сајам организује бијељинско предузеће "Град", а покровитељи су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и град Бијељина.