latinica  ћирилица
19/09/2024 |  11:11 ⇒ 11:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Провинција Источне Кине спрема се за тајфун Пуласан, 14. у години

Власти у источној кинеској провинцији Џеђанг предузеле су мјере предострожности због тајфуна Пуласан, четрнаестог ове године, а послије тајфуна Јаги, најјачег јесења тајфуна од 1949. године, који је погодио Кину раније овог мјесеца.
Посљедице невремена у Кини (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI) -
Посљедице невремена у Кини (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI)

Џеђанг је због тајфуна подигао ниво упозорења на трећи степен, преноси Синхуа.

Као резултат тога, обустављено је свих 72 путничких трајектних линија у граду Џоушан. У граду Нингбоу заустављено је укупно 20 пројеката изградње обале, док су 352 пловила која учествују у изградњи пребачена у склоништа.

Пуласан се налазио изнад Источног кинеског мора, отприлике 320 километара југоисточно од округа Сјангшан у Нингбоу, у четвртак у 10 часова, а метеоролози предвиђају да ће се тајфун ка сјеверозападу кретати брзином од 40 до 45 километара на сат, са постепеним повећањем интензитета.

- Ове јесени, тајфуни су били необично активни. Од почетка септембра формирала су се четири тајфуна, од којих су три погодила Кину - рекао је Жу Ксуесонг, истраживач са Шангајског института за тајфуне Кинеске метеоролошке управе.

Он је нагласио да ће брзо кретање тајфуна Пуласан и обилна влага вјероватно довести до падавина које не треба потцјењивати.

Бебинча, 13. тајфун ове године, у понедјељак је погодио Шангај. Метеоролози вјерују да је то најјачи тајфун који је погодио метрополу у посљедњих 75 година.

Раније овог мјесеца Кину је погодио тајфун Јаги, најјачи јесењи тајфун од 1949. године.