latinica  ћирилица
19/09/2024 |  10:16 ⇒ 11:36 | Аутор: РТС

Золтан: Хезболах нема фабрику за производњу пејџера у Мађарској

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач навео је да Компанија повезана са пејџерима који су експлодирали док су их користили чланови Хезболаха у Либану нема производну локацију у Мађарској и уређаји никада нису били на тлу земље.
Модел воки-токија (Фото: EPA/FRANCK ROBICHON) -
Модел воки-токија (Фото: EPA/FRANCK ROBICHON)

Јапанска фирма чији је лого наводно био на уређајима који су експлодирали прекинула њихову производњу пре 10 година

Јапанска фирма "Иком" наводи да је престала да производи модел воки-токија који је наводно коришћен у недавним експлозијама у Либану пијре око 10 година.

- ИЦ-В82 је ручни радио који је произведен и извезен, укључујући и на Блиски исток, од 2004. до октобра 2014. Укинут је прије око 10 година и од тада није испоручен из наше компаније - наводи компанија у саопштењу.

Јапански произвођач радио опреме наводи да истражује чињенице у вези са извјештајима да су комуникациони уређаји са њиховим логотипом експлодирали у Либану.

Воки-токи уређаји које је користио Хезболах детонирали су у широм југа Либана, након сличних експлозија пејџера дан раније.

Најмање 20 људи је погинуло, а 450 је повријеђено усљед низа експлозија бежичних уређаја у Јужном Либану, Беки и предграђу Бејрута, саопштили су либанско Министарство здравља и Либански црвени крст.