latinica  ћирилица
19/09/2024 |  10:16 ⇒ 13:56 | Аутор: Агенције

Конаковић поново о Додику

Министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић поново је коментарисао предсједника Републике Српске и његову политику и судски процес.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Конаковић је казао како је Додику јасно да је ова политика коју је донијела Тројка, "реална политика".

- То је политика која је освијетлила политичку сцену, узроковала да се нађе тамо гдје је данас, изолован, процесуиран, санкционисан. Тамо је повео са собом најближе сараднике, чланове породице и зато је нас, могу рећи из његовог угла с правом љут, могу му само поручити да ћемо и даље с тиме наставити. Њега позивам да престане наносити штету људима у БиХ, људима који живе у Републици Српској, да не брани интересе руског.

Говорећи о тумачењима изјава Предрага Којовића од стране СНСД-а гдје су они рекли како је Којовић признао да је против Додика заправо на сцени политички монтиран процес, Конаковић је демантовао.

- Наравно да се тиме ни на који начин не потврђује било каква умијешаност у процес правосуђа у којем Тројка откада смо у власти није чак никад ни гласала евентуално неким члановима, ни кроз парламенте ни било које друге процесе. То наравно априори одбијам и није тачно, али овако како ја говорим. Дакле, избјегавајући те дневне конфликте којима се он храни, не нисмо ишли у то поље у ком Додик доминира: радикализма, национализма, дневних свађа, измакли смо се, освијетлили политичку сцену. Оно што је најважније, обавијестили и домаћу међународну јавност о политичким чињеницама које су врло важне да се добије реална слика, да се тужилаштво растерети и правосуђе, да се растерети притиска које се прије могло манифестовати кроз пуну контролу политичких партија, јер су контролисали између осталог и ОБА-у кроз коју су вршили притисак на правосуђе.

Нагласио је да је ослобађањем тог дијела правосуђа од притиска, Тројка дала свој допринос.

- Никако, наравно било каквим уплитањем у рад правосуђа. Не можемо никоме средити оптужницу, не можемо, нити бисмо, мислим да би то заиста било непримјерено, али је реална политика растеретила онај дио који очигледно сада без притиска ради. Прије се Додик могао нагађати са онима који контролишу дио правосуђа, сада више не може и видим да ми се на дневној или некој седмичној бази барем обраћа да је врло инспиративан. Боље му је нека брине о себи нека уради нешто за те људе у Српској - рекао је Конаковић.