latinica  ћирилица
19/09/2024 |  07:27 ⇒ 10:22 | Аутор: РТРС

Гутић Бјелица: Сутра стиже водени талас, али ситуација у Мађарској није алармантна (ВИДЕО)

Пољска, Чешка, Аустрија и Румунија боре се са незапамћеним поплавама које за собом остављају несагледиве посљедице - десетине погинулих, десетине хиљада евакуисаних и велику материјалну штету. Ситуација у Мађарској се усложњава, али није алармантна. Водени талас се очекује сутра, рекла је амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица.
Будимпешта - насипи на Дунаву (Фото:  EPA-EFE/TAMAS KOVACS) -
Будимпешта - насипи на Дунаву (Фото: EPA-EFE/TAMAS KOVACS)

Како је нагласила у нашем Јутарњем програму, три града су у приправности - Будимпешта, Сентандреја и Вишеград.

- Само у Будимпешти је припремљено милион врећа са пијеском, војска и полиција су у приправности. Укупно је ангажовано 5.000 појединаца, војника, полицајаца, ватрогасаца и припадника цивилне заштите - рекла је Гутић Бјелица.

Она је нагласила да се у Будинпешти сутра очекује да ниво Дунава достигне осам по метара, а нада се да ће средином сљедеће седмице бити отварени мостови и саобраћајнице.

- Јавни превоз функционише, али не преко мостова. Отприлике шест до седам аутобуских и трамвајских линија су затворене због чега је настао колапс у саобраћају, али то је ништа у поређењу са сликама које нам долазе из земљама у окружењу - навела је амбасадорка.

Како каже, најугроженији градови су Будимпешта и Сентандереја јер се налазе на обали Дунава.

- Од постанка Мађарске, а то је негдје 10. вијек, Будимпешту је до сада Дунав поплавио 10 пута. Највиши ниво Дунава је био 1838. године, скоро девет метара, а посљедња поплава је била 2013- године, годину дана раније него што су биле поплаве у БиХ - каже Гутић Бјелица.

Она је истакла да су мјере предострожности на снази до наредног четвртка и да се надају се да ће се до тада се вода повући.

- Међу становништвом нема панике. Људи су смирени, они излазе на улице више из знатижеље, снимају мобителима. Јесте да Дунав дјелује застрашујуће, али се надамо да посљедице неће бити ни близу као ранијих година - истакла је амбасадорка БиХ у Мађарској.

Указ мађарског премијера Виктора Орбана о заштити од поплава, који налаже координисане мјере заштите за цијелу територију земље, захваћену врхом поплавног таласа, ступио је на снагу. Орбан је изјавио да је у току најтежа фаза заштите, за коју се очекује да ће трајати до сљедећег четвртка.

Најмање 20 особа је погинуло, а евакуисано је 4.392 људи.