latinica  ћирилица
19/09/2024 |  07:21 ⇒ 09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Гонзалес: Морао сам да потпишем пизнање о побједи Мадура како би ме пустили да одем

Венецуелански опозиционар Едмундо Гонзалес изјавио је да је био приморан да потпише документ којим се предсједник те земље Николас Мадуро признаје као побједник на предсједничким изборима одржаним 28. јула у тој земљи, наводећи да је то био услов да му се дозволи да напусти земљу и оде у Шпанију и затражи азил.
Едмундо Гонзалес (Фото: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ) -
Едмундо Гонзалес (Фото: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ)

- Морао сам или да га потпишем или да се носим са посљедицама. У том тренутку сам сматрао да бих могао бити од веће користи на слободи него да сам затворен и спријечен да испуњавам задатке који су ми повјерили бирачи - написао је Гонзалес на свом налогу на мрежи Икс, додајући да је провео ''напете сате под принудама, уцјенама и притисцима''.

Он је навео да су му Мадурови савезници донијели документ када је био у шпанској амбасади у Каракасу прије него што је отишао у Шпанију да затражи азил, послије предсједничких избора на којима опозиција инсистира да је побиједио.

У документу се наводи да је требало да буде повјерљив, али га је предсједник националне скупштине и главни Мадуров преговарач Хорхе Родригез представио током конференције за новинаре коју је преносила национална телевизија неколико сати након што је локална новинска кућа објавила његове дијелове.

Родригез је тада рекао новинарима да је Гонзалес потписао писмо сопственом вољом, а Гонзалес је на видео-снимку који је објавио на друштвеним мрежама саопштио да је документ потписао против своје воље.

Родригез је запријетио да ће открити аудио-снимак разговора са Гонзалесом ако не повуче своје тврдње.