latinica  ћирилица
18/09/2024 |  22:59 ⇒ 23:00 | Аутор: РТС

Спарта убједљива против Салзбурга, Болоња и Шахтјор подијелили бодове

Фудбалери Спарте из Прага савладали су Салзбург резултатом 3:0 у мечу прве фазе Лиге шампиона. У другој утакмици која је одиграна у истом термину Болоња и Шахтјор су ремизирали без голова.
Салсбург - Спарта (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Салсбург - Спарта (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Екипа из Прага је била благи фаворит пред почетак меча, али је ријетко ко могао да очекује убједљиву побједу тима који са клупе предводи Ларс Фрис.

Спарта је повела већ у другом минуту када је Каиринен из одбитка након шута Хараслина неометан спровео лопту у мрежу за предност домаћих.

Успио је након тога Салсбург да преузме иницијативу и дође до неколико прилика, а и гола који је додуше поништен због офсајда. Спарта је са друге стране била много конкретнија, што су и наплатили у 41. минуту меча.

Нову слабу реакцију гостујуће одбране искористио је Олатунџи који је из веома тешке позиције ударцем из прве успио да превари Бласвича.

Покушао је аустријски тим и почетком другог дијела да се наметне и смањи заостатак, али су изгледне прилике изостале. Са друге стране, Спарта је наставила да кажњава сваки пропуст противничке одбране.

Трећи гол за домаће постигао је Лаци послије катастрофалне грешке Пјатковског чији је губитак лопте у опасној зони одмах кажњен.

До краја је Спарта имала још неколико прилика да забиљежи убједљивији тријумф, али је Салзбург уз много среће успио да се одбрани.

Српски репрезенативац Вељко Бирманчевић одиграо је цијели меч за Спарту и имао је неколико прилика, али није успио да се упише у стрелце. Петар Ратков је за Салзбург одиграо посљедњих десетак минута.

У другом мечу који је почео у исто вријеме, Болоња и Шахтјор су ремизирали без голова, што је уједно био и први неријешен резултат у новом формату Лиге шампиона.

Болоња је била много бољи ривал и упутила је чак 16 удараца ка противничком голу, али ниједна лопта није завршила иза леђа Скорупског.

Заправо је Шахтјор имао најбољу прилику на дуелу, али је Судаков у четвртом минуту промашио пенал.